Další český klenot. Patnáctiletá Valdmannová vítězí v Přerově, zaujala i na Wimbledonu

- Marek Bartošík, Petr Komárek

Českému tenisu dorůstá mimořádně silná generace mladých hráček, kam bezesporu patří i Vendula Valdmannová. Patnáctiletá naděje si nedávno vyzkoušela atmosféru juniorského Wimbledonu a tento týden prošla v Přerově poprvé v kariéře kvalifikací na ženském turnaji ITF. V rozhovoru pro Tenisový svět se rozpovídala o svých výsledcích i prvních tenisových krůčcích.

Přestože Vendula Valdmannová vstupovala do obou kvalifikačních duelů na Zubr Cupu jako outsiderka, dokázala vždy zvítězit ve třech setech. Členka TK Precheza Přerov vyzrála v úvodním kole na Bulharku Liu Karatančevovou (469.) poměrem 3:6, 6:3, 6:3 a v úterním finále kvalifikace porazila Mexičanku Maríu José Portillovou (606.) po setech 6:1, 1:6, 6:3.

„Určitě jsem si to moc užila! Jsem sama ze sebe překvapená, poprvé jsem postoupila z kvalifikace na ženském turnaji. Jsem hodně ráda,“ hlásila v rozhovoru pro Tenisový svět talentovaná Valdmannová.

Mladičkou Češku nezastavila v duelu s Mexičankou Portillovou ani ztráta vedení 3:0 ve třetí sadě. „Trochu jsem si to zkomplikovala, soupeřka se začala víc hecovat a já jsem přestala tlačit. A to byla chyba,“ uvědomila si Valdmannová, která získala poslední tři gemy utkání.

Zubr Cup je pro ni teprve pátým turnajem ve dvouhře mezi ženami. Na přerovské antuce už hrála loni, kdy skončila v prvním kole kvalifikace. Tentokrát ale zvládla oba napínavé zápasy a může se těšit na hlavní soutěž. Tu si zahrála už loni v Jablonci nad Nisou, kam dostala divokou kartu.

Velmi cennou zkušeností byl pro Valdmannovou letošní Wimbledon, na němž si připsala grandslamovou premiéru mezi juniorkami. Na londýnské trávě pronikla dvoukolovou kvalifikací, uspěla i v prvním kole hlavní soutěže a vypadla až ve druhé rundě se superfavoritkou Alinou Kornějevovou (7:5, 3:6, 5:7).

„Uhrála jsem kolo, což jsem chtěla, a pak jsem šla na nasazenou jedničku. Věděla jsem, že nemám co ztratit. Lidi mi docela fandili, takže jsem si to jenom užívala,“ vzpomínala Valdmannová, jež předvedla proti šampionce dvou juniorských grandslamů výborný výkon.

Česká teenagerka v rozhovoru také prozradila, že je všestrannou sportovkyní. „Od malička jsem dělala všechny sporty, na které si vzpomenete. Gymnastiku, snowboard, lyže, plavání, krasobruslení, golf… Nejvíc mě ale bavil tenis. Začalo se mi v něm dařit a nakonec jsem u něj zůstala,“ doplnila sympatická hráčka, jež obdivuje Švýcarku Belindu Bencicovou.