Los kvalifikace US Open: Deset Čechů poznalo své soupeře. Menšík vyzve hvězdu

- Marek Bartošík

Kvalifikace US Open 2023 bude mít mimořádně bohatou českou účast. Do bojů o postup do hlavní soutěže newyorského grandslamu zasáhne hned deset českých zástupců, z toho pět mužů a pět žen. Grandslamový debutant Jakub Menšík narazí v úvodním kole na bývalou světovou devítku Fabia Fogniniho z Itálie. V akci budou také Brenda Fruhvirtová, Barbora Palicová, Sára Bejlek, Lucie Havlíčková, Tereza Martincová, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina a Vít Kopřiva.

Navázat na veleúspěšnou kvalifikaci loňského US Open budou chtít čeští tenisoví zástupci. Loni prošli kvalifikačním sítem hned čtyři, jmenovitě Linda Nosková, Linda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Tomáš Macháč.

Velmi těžká zkouška čeká na debutanta na seniorském grandslamu Jakuba Menšíka, který vyzve italskou hvězdu Fabia Fogniniho. Bývalý devátý hráč světa má na kontě devět singlových trofejí na elitním okruhu, ovládl i Masters v Monte Carlu (2019).

Na silného protivníka narazí také Vít Kopřiva, jenž se střetne s americkým bombarďákem Maximem Cressym. Někdejší 31. tenista žebříčku se od únorového finále v Montpellieru trápí a zpravidla končí v prvních kolech.

Tomáš Macháč vyfasoval na úvod Francouze Laurenta Lokoliho, Zdeněk Kolář změří síly s Nizozemcem Gijsem Brouwerem a protivníkem Dalibora Svrčiny bude Brazilec Felipe Meligeni Alves. Ve všech případech se jedná o přijatelný los.

Spokojená s rozlosováním pro první kolo může být i Brenda Fruhvirtová. Úspěšná kvalifikantka z Australian Open a Roland Garros se utká s nepříliš známou Japonkou Mojukou Učijimaovou.

Barbora Palicová bude hrát proti Američance Katie Volynetsové, jež letos zaujala postupem do třetího kola Australian Open. Lucie Havlíčková zkusí vyzrát na Korejku Su Jeong Jang, které tvrdý povrch sedí. Na Terezu Martincovou čeká Francouzka Leolia Jeanjeanová, jejímž největším úspěchem je třetí kolo na loňském Roland Garros.

Sára Bejlek vstoupí do kvalifikace soubojem proti Číňance Ja-fan Wang, která minulý týden ovládla stopětadvacítku ve Stanfordu. Kromě toho letos získala dalších pět trofejí na okruhu ITF a celkem vyhrála už 53 utkání.

Los kvalifikace US Open 2023
Felipe Meligeni Alves (BRA, 170.) – DALIBOR SVRČINA (165.)
Laurent Lokoli (FRA, 224.) – TOMÁŠ MACHÁČ (123.)
ZDENĚK KOLÁŘ (176.) – Gijs Brouwer (NED, 147.)
JAKUB MENŠÍK (191.) – Fabio Fognini (ITA, 140.)
Maxime Cressy (USA, 114.) – VÍT KOPŘIVA (198.)

Mojuka Učijimaová (JPN, 173.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (121.)
Su Jeong Jang (KOR, 152.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (223.)
Leolia Jeanjeanová (FRA, 143.) – TEREZA MARTINCOVÁ (120.)
Ja-fan Wang (CHN, 115.) – SÁRA BEJLEK (213.)
BARBORA PALICOVÁ (236.) – Katie Volynetsová (USA, 127.)

Kompletní los kvalifikace naleznete ZDE a ZDE.