Nejdelší finále v historii! Djokovič udolal v šíleném utkání rivala a slavil jako Štěpánek

- Filip Lefenda

Vítězem prestižní betonové tisícovky v americkém Cincinnati se podruhé v kariéře stal Novak Djokovič (2.). V souboji dvou nejlepších tenistů současnosti přehrál šestatřicetiletý Srb o šestnáct let mladšího Carlose Alcaraze (1.) poměrem 5:7, 7:6(7) a 7:6(4), a oplatil tak Španělovi porážku z letošního wimbledonského finále. V duelu, který trval téměř čtyři hodiny, odvrátil Djokovič v tiebreaku druhého setu mečbol. Pro rodáka z Bělehradu jde celkově o 95. titul, z toho 39. z úrovně ATP Masters 1000.

Do utkání vstoupil lépe Djokovič, jenž se v šestém gemu ujal čistou hrou prvního brejku. Nezvládl ho ale potvrdit a zakrátko ztratil vlastní podání podruhé. Alcaraz po brejku na 6:5 otočil při servisu skóre 15:30 a získal první sadu.

Druhé dějství mělo opačný průběh. Španěl se postupně dostal do náskoku 4:2, v osmém gemu si ale vybral na podání slabší chvilku, a tak musel následně rozhodnout až tiebreak. Alcaraz v něm za stavu 6:5 disponoval na příjmu mečbolem, šanci na ukončení zápasu ale nevyužil a nakonec zkrácenou hru ztratil poměrem 7:9.

Třetí sada nabídla obrovské drama. Djokovič byl opticky mírně lepším aktérem a díky brejku ze sedmého gemu odskočil do vedení 5:3. Za tohoto stavu neproměnil na returnu dva mečboly a další dva zahodil chvíli poté při vlastním podání.

Momentum bylo v tu chvíli na straně Alcaraze, jenž po čtyřech odvrácených brejkbolech získal třetí gem v řadě a vedl 6:5. Také v závěrečném dějství ale nakonec musel rozhodnout až tiebreak. Srb v něm nejprve promarnil slibný náskok 3:0, od stavu 4:4 už ovšem završil maratonské střetnutí třemi získanými výměnami po sobě. Po vydřeném triumfu Djokovič v euforii roztrhl své triko, podobně jako Radek Štěpánek v roce 2012 po zisku rozhodujícího pátého bodu v pražském finále Davisova poháru proti Španělsku.

„Šílené finále! Je složité ho popsat. Rozhodně to byl jeden z nejtěžších a nejnapínavějších zápasů v mé kariéře. Oba jsme během utkání prožili spoustu vzestupů a pádů, stejně tak zahráli mnoho neuvěřitelných míčů, ale i chyb,“ líčil Djokovič nadšeně po zisku 95. titulu. V počtu trofejí překonal Ivana Lendla. Lépe jsou na tom v tomto směru už jen neaktivní Jimmy Connors (109) s Rogerem Federerem (103).

Alcarazovi oplatil rekordman v počtu získaných grandslamových vavřínů (23) porážku z červencového Wimbledonu a vyrovnal bilanci vzájemných zápasů na 2:2. „Tato rivalita je čím dál lepší. Carlos je úžasný hráč, zaslouží si obrovský respekt. Jeho vyrovnanost v důležitých momentech je opravdu působivá,“ ocenil zkušený matador svého dvacetiletého soupeře.

Djokovičova cesta za ziskem rekordního 39. titulu z úrovně ATP Masters 1000 v neděli trvala 3 hodiny a 49 minut. Šlo o vůbec nejdelší finále hrané na dva vítězné sety v historii ATP Tour, která se začala psát od roku 1990. Srba navíc dělí jediná výhra od návratu do čela světového žebříčku.

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, USA, 6 600 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 7:5, 6:7(7), 6:7(4)