Ve finále pětkrát uspěla na returnu. Bartůňková vyhrála druhý profesionální titul

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletá Nikola Bartůňková vyhrála na turnaji ITF v německém Erwitte svůj druhý profesionální titul v kariéře. Šampionka letošní akce v italské Santa Margheritě se ve finále německé pětadvacítky utkala s Lotyškou Danielou Vismaneovou, kterou porazila za pouhých 93 minut 6:4, 6:1, a zajistila si 50 bodů do žebříčku WTA.

Bartůňková, která stále úspěšně kombinuje turnaje ITF s juniorskými akcemi, potvrdila v Erwitte svou výbornou formu, kterou se může pyšnit od letošního Wimbledonu. V All England Clubu překvapivě prošla až do finále juniorské dvouhry, což je její největší úspěch na juniorských grandslamech.

Poté, co následně prohrála úvodní kolo kvalifikace Livesport Prague Open s pozdější semifinalistkou Tamarou Korpatschovou, se česká tenistka vypravila do Erwitte. Tentokrát už přemožitelku nenašla a vyhrála svou druhou pětadvacítku v této sezoně.

V průběhu celého turnaje ztratila pouze jeden set. Stalo se tak ve čtvrtfinále, v němž porazila 6:4, 3:6 a 6:3 Julii Middendorfovou. V semifinále proti Anastasiji Sobolevové, stejně jako ve finále proti Daniele Vismaneové, pak naopak vyhrála hladce 6:4, 6:1.

Do finálového utkání přitom osmá nasazená nevstoupila dobře. S Lotyškou prohrávala v prvním setu už 1:4 se ztrátou hned dvou servisů. Pak se ale něco zlomilo, Vismaneová se už na returnu ani jednou neprosadila a naopak začala řádit Bartůňková.

Češka hned pětkrát prorazila servis soupeřky a z posledních 12 gemů jich na své konto získala hned 11. Vismaneová se totiž nedokázala vůbec opřít o své podání, byť první servis trefovala do kurtu poměrně často. Jenže Bartůňková byla ve výměnách suverénně lepší a projevilo se to i na konečném výsledku.