Unikátní počin Bartoně! Tento týden jeden turnaj vyhrál, na druhém prošel do finále

- Jan Vojkůvka

Hynek Bartoň má za sebou vskutku divoký, náročný, ale především unikátní týden. Devatenáctiletý český tenista absolvoval vedle turnaj ITF M25 v polské Bílsko-Bělé také domácí šampionát v Ostravě. Zatímco v Polsku dokráčel až do nedělního finále a zajistil si důležité body do žebříčku, na mistrovství republiky pak zkompletoval double.

Ostravu a Bílsko-Bělé dělí zhruba nějakých 80 kilometrů. Mezi oběma destinacemi pak talentovaný český tenista a vítěz loňského ročníku Pardubické juniorky celý tento týden cestoval, aby mohl hrát na dvou turnajích zároveň.

Za normálních okolností nemohou tenisté odehrát dva turnaje během jednoho týdne. To se ovšem týká akcí, které spadají pod hlavičku ITF a ATP (či WTA). Mistrovství České republiky, které se hrálo v Ostravě, však spadá ryze pod Český tenisový svaz. A je tedy čistě na samotných tenistech, zda se cítí dostatečně silní na to, aby během jednoho týdne absolvovali vedle standardního turnaje například na okruhu ITF také republikový šampionát.

Bartoň se cítil dostatečně silný a sebevědomý na to, aby dvě akce tento týden zvládl. A udělal skutečně dobře. Kromě toho, že na pětadvacítce v Polsku, která spadá pod Mezinárodní tenisovou federaci, dokráčel až do finále, tak na MČR v Ostravě vybojoval tituly ve dvouhře a čtyřhře.

Jako první Bartoň získal ve čtvrtek zlatou medaili ve čtyřhře po boku Michala Lušovského. V pátek si pak dokráčel bez ztráty setu pro titul ve dvouhře, za což obdržel i velmi příjemnou prémii ve výši 60 tisíc korun.

Finále v Ostravě proti Jaroslavovi Pospíšilovi (6:3, 6:0) přitom odehrál až poté, co zvládl v Polsku čtvrtfinále proti Vjačeslavovi Bjelinskému (6:4, 6:4). Mezi čtvrtfinále v Bílsko-Bělé a finále v Ostravě ho dělilo jen pár hodin a navíc cesta dlouhá zhruba 80 kilometrů.

Se všemi těmito nástrahami si ale poradil a od soboty se mohl soustředit už jen na turnaj v Polsku, kde usiloval o tolik potřebné body do žebříčku ATP. A nescházelo mnoho, aby svůj unikátní týden ještě vyšperkoval třetím titulem!

V Bílsko-Bělé totiž prošel až do finále, v němž se v neděli utkal s Argentincem Juanem Bautistou Torresem. Proti němu vedl v prvním setu 3:1, ve druhé sadě pak dokonce 5:3. Obě sady však nakonec ztratil a finálové utkání prohrál 4:6, 5:7.

Nic to však nemění na tom, že Bartoň předvedl tento týden unikátní počin. Na dvou turnajích se probojoval do tří finálových zápasů a ve dvou z nich slavil prvenství.