Moneta Cup 2023: Mistry republiky jsou Bartoň a Tomajková

- Jan Vojkůvka

Mistrovství České republiky 2023, které se pořádalo v Ostravě pod názvem Moneta Cup 2023, poznalo v pátek své šampiony. Mužskou dvouhru si podmanil nejvýše nasazený Hynek Bartoň, mezi ženami pak triumfovala nenasazená Kristýna Tomajková.

Devatenáctiletý Bartoň, kterému náleží 577. místo na žebříčku ATP, se na mistrovství republiky do Ostravy vypravil v roli nasazené jedničky a předvedl spanilou cestu až za zlatou medailí. V pěti odehraných zápasech totiž neztratil ani set. Jeho výkon je o to obdivuhodnější, že celý týden cestuje také do Polska na turnaj ITF M25 v Bílsko-Bělé, kde v pátek postoupil už do semifinále. Čtvrtfinálový zápas přitom odehrál před finálovým duelem na MČR.

Bartoň v Ostravě postupně vyřadil Jiřího Čížka, Šimona Mališe, Petra Michneva, Josefa Vágnera a ve finále si poradil s Jaroslavem Pospíšilem, kterého porazil 6:3, 6:0. Bartoň svým triumfem překazil dvaačtyřicetiletému Pospíšilovi útok na celkově třetí titul mistra republiky a zopakování triumfu z roku 2021.

Bartoňovi se dařilo zejména na returnu, kde se prosadil hned pětkrát. Silný byl i na servisu. Pospíšilovi za celý zápas nabídl jen jeden brejkbol, který se mu v prvním setu odvrátit nepovedlo. Kromě zlaté medaile vybojoval také odměnu ve výši 60 tisíc korun.

„Byl to dobrý zážitek a jsem rád, že jsem to tady zvládl,“ usmíval se po vítězství Bartoň. „Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale bylo to vyrovnané. Možná rozhodla únava pana Pospíšila, který měl určitě těžší zápasy na cestě do finále. Já byl pořád čerstvý a ve výměnách jsem vydržel déle.“

Mezi ženami si pro zlatou medaili a prize money ve výši 40 tisíc korun dokráčela Kristýna Tomajková. Rovněž Tomajková dokázala dojít pro titul bez ztráty setu. V úvodním kole si poradila hladce s Lucií Zástěrovou, načež v osmifinále vyřadila nasazenou jedničku Anetu Laboutkovou.

Pak formu Tomajkové pocítily Kateřina Filip, nasazená pětka Nela Charvátová a ve finále turnajová čtyřka Simona Wirglerová, kterou deklasovala 6:2, 6:0. I přes suverénní vítězství Tomajková v utkání jednou prohrála podání, sama se však na returnu prosadila šestkrát.

„Pocity jsou skvělé. Po Pardubické juniorce je to další skvělý úspěch,“ řekla šampionka juniorského turnaje v Pardubicích. „Musím říct, že jsem byla se svou hrou ve finále velmi spokojená. Věděla jsem, že Simča bude těžká soupeřka, naposledy jsme spolu hrály tři sety. Jsem ráda, že jsem to dnes zvládla ve dvou setech.“

Šampiony ve čtyřhrách se už ve čtvrtek stali Michal Lušovský s Hynkem Bartoněm, jenž tak zkompletoval double, a Andrea Nová s Denisou Pospíšilovou.

MČR Ostrava
Finále dvouhry mužů
Hynek Bartoň – Jaroslav Pospíšil 6:3, 6:0

Finále dvouhry žen
Kristýna Tomajková – Simona Wirglerová 6:2, 6:0

Finále čtyřhry mužů
Lušovský, Bartoň – Novák, Sklenka 6:3, 6:2

Finále čtyřhry žen
Nová, Pospíšilová – Tomajková, Moravcová 6:1, 6:4