Číňanka vzdává po 16 porážkách v řadě US Open. Jsem psychicky vyčerpaná, potřebuji pauzu, říká

- Filip Lefenda

Takřka hororovou sezonu zažívá v pokročilém stádiu své tenisové kariéry velezkušená Číňanka Šuaj Čang. Na soutěžní vítězství čeká bývalá dvaadvacátá hráčka žebříčku už více než půl roku, což se notně projevuje i na její psychice. Vítězka tří titulů z elitního okruhu se po třiceti nepřetržitých účastech na grandslamech vzdala startu na blížícím se US Open.

Samotný úvod sezony neměla Čang až tak špatný. Na Australian Open porazila třeba Chorvatku Martičovou či Američanku Volynetsovou a vypadla s Karolínou Plíškovou až v osmifinále. Poté ještě postoupila do osmifinále na halovém podniku v Lyonu. Po hříchu šlo ovšem o její poslední letošní triumf.

Na výhru čeká Šuaj Čang od 31. ledna. Od té doby nastřádala už šestnáct porážek v řadě. Naděje jí svitla před deseti dny na tisícovce v Montréalu, kde vyhrála v souboji s Ruskou Blinkovovou úvodní set. Jenže nakonec z toho byla jen další prohra 6:4, 2:6 a 3:6.

Američtí organizátoři nyní oznámili, že se Čang z jejich grandslamu odhlásila. V New Yorku přitom měla obhajovat loňské osmifinále, které je jejím nejlepším turnajovým výsledkem. Do druhého týdne pronikla před rokem ve Flushing Meadows poprvé až celkově na šestnáctý pokus.

„Dva a půl roku hraji v zámoří, aniž bych se vrátila domů. Každý rok startuji v určitou dobu na stejném turnaji, jím ve stejném hráčském salonku a opakovaně chodím do stejné čínské restaurace ve stejném městě. Cítím, že už jsem ztratila vášeň i motivaci dál hrát, dosáhla jsem zřejmě svého limitu. Potřebuji opravdu dlouhou pauzu,“ cituje v současnosti 48. hráčku ženského žebříčku web china.org.cn.

„Cítím se dost vyčerpaná, hlavně psychicky,“ přiznala Čang už po Wimbledonu. Bývalá čtvrtfinalistka Australian Open byla přitom v minulosti pověstná svou odolností, vytrvalostí a disciplínou. Odhláška z US Open již mezi některými příznivci vyvolala dokonce obavy, zda nejde o definitivní tečku za kariérou. „V tuto chvíli jsem opravdu unavená a frustrovaná, ale ještě nekončím,“ uklidnila Číňanka.