RPM Junior Prague Open: Postup do finále dvouhry slaví tři Češi

- Redakce

Pražské Spoje hostí tento týden smíšený juniorský turnaj kategorie J300, jenž je největším na českém území. Do hlavní soutěže obou kategorií zasáhlo celkem 96 účastníků, z toho hned 41 z České republiky. Silné domácí zastoupení je patrné i v závěrečných kolech. V pátek se do finále dívčí dvouhry prodraly Tereza Valentová a Laura Samsonová. Mezi chlapci slavil Petr Brunclík, jenž přetlačil krajana Maxima Mrvu. Do finále čtyřhry se pak probojovaly české páry mezi dívkami i chlapci.

První finalistkou dívčí dvouhry se na Spojích stala šestnáctiletá Tereza Valentová, nasazená jednička. Obhájkyně titulu přehrála poměrem 6:4 a 6:2 krajanku Alenu Kovačkovou.

„Byl to dobrý zápas, užila jsem si ho. První set byl velice vyrovnaný, hodně jsme se tahaly přes shody. Potom jsem Áju trochu zlomila. Známe se, hrály jsme tady loni finále. Proti ní je potřeba být trpělivý a uhrát si to,“ uvedla loňská šampionka Valentová.

Ve finále si Valentová zahraje s Laurou Samsonovou, které se v pátek dařilo a vyhrála semifinále dvouhry i čtyřhry. V singlu porazila ve třech setech Alisu Okťabrevovou, v deblu pak uspěla po boku Aleny Kovačkové.

„Přijde mi, že tady hraju fakt dobře. Nedělám moc chyb a předvádím svoji agresivní hru. Moc se mi tady líbí prostředí i atmosféra, je to super,“ hlásila dvojnásobná finalistka Samsonová.

Mezi chlapci si účast v singlovém finále zajistil Petr Brunclík. Sedmnáctiletý Čech zaskočil o rok mladšího krajana Maxima Mrvu, kterého porazil po setech 6:4, 1:6 a 6:4.

„Je to zatím můj nejlepší výsledek v juniorech,“ radoval se po postupu do finále Brunclík, který odpoledne vybojoval i finále čtyřhry. „Byl to těžký zápas, nahoru dolů. Ve třetím setu jsem prohrával 0:3, ale podařilo se mi najít cestu a otočit to. Snažil jsem se zklidnit, neřešit zbytečné chyby a věřit, že to dopadne dobře.“

Ve finále si Brunclík zahraje s Daniilem Sarksianem, jenž se stal jediným nečeským finalistou dvouhry na RPM Junior Prague Open. Sarksian porazil v semifinálovém klání dvakrát 6:4 Jakuba Filipa.

Semifinále dvouhry dívek
TEREZA VALENTOVÁ – ALENA KOVAČKOVÁ 6:4, 6:2
Alisa Okťabrevová (-) – LAURA SAMSONOVÁ 3:6, 6:2, 2:6

Semifinále dvouhry chlapců
MAXIM MRVA – PETR BRUNCLÍK 4:6, 6:1, 4:6
JAKUB FILIP – Daniil Sarksian (-) 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry dívek
Berglerová (POL), Konstantinovová (BUL) – SLAMĚNÍKOVÁ, Stuseková (GER) 2:6, 6:3, 10:5
KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – Danielsová (CAN), SUCHÁ 6:7, 7:6, 10:3

Semifinále čtyřhry chlapců
Rejchtman Vinciguerra, Saar (oba SWE) – MRVA, PETÁK 7:6, 7:6
BRUNCLÍK, FILIP – Sciahbasi, Seghetti (oba ITA) 6:1, 6:3