K historickému úspěchu bez jediné porážky. Umíme se vyhecovat, shrnul za mistry světa Ladman

- Jan Vojkůvka

Poprvé v historii mistrovství světa družstev do 14 let se české chlapecké reprezentaci povedlo dokráčet až na samotný vrchol. Minulý týden v Prostějově na obrovský a nečekaný úspěch dosáhla trojice Tomáš Krejčí (TK Sparta Praha), Jakub Kusý (TK Sparta Praha) a Filip Ladman (I. ČLTK Praha), které z pozice kapitána vedl Jiří Kulich. Český tým navíc na cestě za triumfem nepocítil ani jednou hořkost porážky a vyhrál všech šest zápasů.

Česká chlapecká reprezentace do 14 let v Prostějově řádila. V základní skupině Krejčí, Kusý a Ladman porazili třetí nasazené Brazilce, Pákistán a Koreu. Následovalo play-off, v němž Češi postupně zdolali Turecko, silnou Francii a nakonec ve finále Kanadu. Zápasové skóre z celého turnaje? Celkem 14 dílčích vítězství, jen dvě porážky.

„Určitě bylo nečekané, že to bylo bez porážky. Už ve skupině, ve které jsme porazili favorizovanou Brazílii, bylo malinko evidentní, že máme dobrou formu,“ vzpomínal kapitán Jiří Kulich. „Skončili jsme první ve skupině. Pak jsme porazili Turecko, se kterým jsme před měsícem prohráli na Evropě, pak i mistry Evropy Francii,“ upozornil na hodně silné soupeře.

„Byly to velmi dobré výsledky podpořené dobrou hrou,“ těšilo jej. „A ve finále jsme potom porazili Kanadu,“ dodal k cestě za zlatými medailemi.

Celý turnaj svým zápasem zakončil Tomáš Krejčí, který porazil Kanaďana Kepcheho 6:2, 6:4. „Byl jsem lehce nervózní. Ale šel jsem si pro to a hrál jsem, co jsem chtěl,“ vzpomínal na své vystoupení. „Po týdnu jsem sice už byl unavený, ale nedával jsem to najevo,“ řekl Krejčí, který se při vzpomínce na vítězný volej při mečbolu spokojeně usmíval.

Cesta za premiérovým titulem mistrů světa byla vskutku obdivuhodná. „Bylo to super, vůbec jsem to nečekal, celkově jsme prohráli jen dva zápasy. Měli jsme velkou formu, klukům děkuji,“ zářil Jakub Kusý.

„Hraní za tým máme rádi, s klukama se umíme vyhecovat,“ shrnul dokonale za všechny Filip Ladman, který má do budoucna jen ty nejvyšší ambice. „Teď bych se do dvou tří let chtěl dostat na juniorské grandslamy, pak samozřejmě vyhrávat i v dospělých,“ řekl pro iDnes.cz.