VIDEO: Zdravotním problémům navzdory. Monfils ovládl úchvatnou půlminutovou výměnu

- Filip Lefenda

Pověst velkého bojovníka nezapře Gael Monfils po řadě zdravotních peripetií ani v 36 letech. Populární Francouz otočil na podniku ATP Masters 1000 v americkém Cincinnati duel úvodního kola s favorizovaným Cameronem Norriem. K triumfu nad světovou patnáctkou si dokráčel navzdory bolavému kolenu. Postup navíc okořenil i ziskem nejkrásnější rozehry zápasu.

Monfilsův letošní vzestup se začal psát zkraje měsíce s přechodem na tvrdý povrch. Ve Washingtonu vyhrál poprvé v sezoně dvě utkání po sobě a minulý týden dokráčel v Torontu dokonce do čtvrtfinále, v němž padl ve třech setech až s pozdějším šampionem Jannikem Sinnerem z Itálie.

Další maratonskou bitvu svedl Monfils také na aktuální tisícovce v americkém Cincinnati. V souboji s favorizovaným Britem Cameronem Norriem se nenechal rozhodit prohraným prvním setem ani bolavým kolenem. „Hodně mi během zápasu pomohl fyzioterapeut. Odvedl skvělou práci nejen s ošetřením, povzbudil mě i psychicky,“ přiznal po výhře 3:6, 6:4 a 6:3 bývalý šestý tenista žebříčku ATP, jenž se momentálně nachází až ve třetí stovce.

K postupu do druhého kola si pomohl i ziskem nejhezčí výměny zápasu, která se zrodila během čtvrtého gemu závěrečného dějství. Trvala přesně půl minuty a nabídla celkem 22 úderů. Monfils po přestřelce od základních čar změnil rytmus bekhendovým kraťasem. Následně musel sám spěchat pro míč k síti, kde se blýskl dvojicí volejů.

„Řekl mi, že to bude v pořádku. Poté, čím jsem si prošel, to pro mě v tu chvíli znamenalo opravdu hodně. Chtěl jsem bojovat,“ dodal muž, jenž vynechal poslední US Open kvůli zranění nohy. O letošní Roland Garros jej zase připravily trable se zápěstím.