Na Spojích startuje největší juniorský turnaj v Česku. V hlavních soutěžích je celkem 41 domácích zástupců

- Jan Vojkůvka, Michal Hladký

Pražské Spoje tento týden hostí juniorský turnaj kategorie J300 chlapců a dívek. Jedná se o největší turnaj na okruhu ITF, které Česko pořádá. V hlavních soutěžích obou kategorií startuje celkem 96 tenistů a tenistek, z nichž hned 41 pochází z České republiky. „Není úplně obvyklé, že je na takovém turnaji tolik domácích hráčů,“ upozornil turnajový ředitel Petr Kralert (na snímku).

Antukové dvorce na pražských Spojích mají před sebou perný týden. V pondělí byly zahájeny významené juniorské turnaje chlapců a dívek s bohatým českým zastoupením.

„Je to turnaj kategorie 1 (podle nového značení se jedná o turnaj kategorie J300, pozn. redakce), což je po grandslamech a pár vybraných turnajích po světě největší akce, která může být,“ představil juniorskou akci turnajový ředitel Petr Kralert. „Druhým rokem to pořádáme na Spojích a obsazení máme perfektní,“ potěšilo ho.

„V klučičí kategorii máme naše nejlepší kluky. Jsou tam Maxim Mrva, Petr Brunclík a vítěz Pardubické juniorky Jakub Filip. Jsme moc rádi, že všechny kluky tady uvidíme a doufám, že budou postupovat co nejdál,“ poznamenal.

„Co se týče holek, ty jsou taky perfektně obsazené. Máme tu obhájkyni titulu Terezu Valentovou, Lauru Samsonovou či Alenu Kovačkovou. Ty jsou na žebříčku dokonce výš než kluci. Myslím, že je to znovu hodně kvalitně obsazené,“ pokračoval Kralert. „Doufám, že bude přát počasí a budou se předvádět hezké tenisové výkony.“

V hlavní soutěži chlapců se na Spojích představí dohromady 17 domácích tenistů, mezi dívkami pak bude dohromady v akci hned 24 Češek. V hlavních soutěžích v obou kategoriích přitom startuje 48 tenistů a tenistek, takže tak výrazné domácí zastoupení na tak velkém turnaji jen dokládá, že český juniorský tenis si prochází skutečně silným obdobím.

„Asi není úplně obvyklé, že je na takovém turnaji tolik domácích hráčů. Pro český tenis to jsou určitě dobrá čísla v tom, že všichni tito tenisté jsou potenciálně naděje do budoucnosti. Je to jedině dobře,“ upozornil ředitel.

Pro pořadatele turnaje se jedná o jednu z největších akcí během tenisového roku. Mají ovšem bohaté zkušenosti z mužských challengerů či turnajů ITF mužů a žen. „Už jsme na to na Spojích zvyklí. Pořádáme turnaje už spoustu let. Mužské challengery, ženské šedesátky,“ vyjmenovával.

„Zapadá nám to do dalšího programu. Je to takový rozjezd před turnaji dospělých. Je to pro nás jeden z dalších turnajů, co se týče organizace. Je to trošku jiné v tom, že zajišťujeme jídlo a ubytování, v čemž se to liší od dospělých, kteří si to hradí sami,“ vysvětlil. „Máme tým lidí, kteří se o všechny turnaje starají dlouhodobě, takže už je vše zaběhlé.“

Turnaj J300 na pražských Spojích se bude hrát až do soboty, kdy vyvrcholí finálovými zápasy. V závěrečných kolech budou na místě také reportéři Tenisového světa, těšit se tedy můžete i na ohlasy přímo z místa.

Los chlapecké i dívčí dvouhry naleznete zde.