Češi nasadí do semifinálové skupiny Davis Cupu nejsilnější možnou sestavu

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil oznámil nominaci pro semifinálovou skupinu letošního ročníku slavné týmové soutěže. Ve španělské Valencii, kde se bude hrát od 12. do 17. září, budou český tenis reprezentovat Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Adam Pavlásek a Jakub Menšík.

„S touto sestavou jsme byli už v Portugalsku, kde s námi byl ještě Vít Kopřiva. Ten bude tentokrát chybět, protože se bude hrát na tvrdém povrchu v hale a přednost tak dostal Jakub Menšík, který je velkým příslibem do budoucna,“ vysvětlil Navrátil, jenž se vyjádřil jmenovitě k nominovaným a začal týmovou jedničkou Jiřím Lehečkou.

„Podává stabilní výkony. Posunul se na 33. místo na světě, což je v letošní sezoně velký vzestup formy. Budu rád, když mu vydrží i po US Open,“ vyjádřil Navrátil přání. Dvojkou týmu pak bude Tomáš Macháč. „Byl malinko zraněný, na tři týdny vypadl z turnajového kolotoče. Teď se vrátil a potrénoval. Tento týden je přihlášený na betonovém challengeru v Polsku, kde je prvním nasazeným. Z tohoto turnaje pak odjede na kvalifikaci US Open. Doufám, že se mu bude dařit.“

Jakýmsi žolíkem českého týmu by mohl být Jakub Menšík. „Sedmnáctiletý talent, letos pronikl do první dvoustovky. Ve své kategorii je suverénně nejlepším hráčem. Je velkým příslibem do budoucna. Na betonu hraje navíc lépe než na antuce, z tohoto důvodu jsme ho nominovali,“ vyprávěl kapitán českého týmu.

Do čtyřhry se pak rozhodně počítá s Adamem Pavláskem. „Hodně se zlepšil ve čtyřhře. Našel si skvělého partnera v podobě Uruguayce Behara. Vyhráli spolu dva challengery a na dalším byli ve finále. Odehráli výborný Wimbledon, kde prohráli až ve čtvrtfinále s pozdějšími šampiony. Je to náš nejlepší deblista,“ podotkl s tím, že předběžně by u vyrovnaných zápasů, které by rozhodovala čtyřhra, nominoval do dvojice Pavláska s Lehečkou.

Navrátil se svými svěřenci zkusí ve španělské Valencii vybojovat jedno ze dvou postupových míst do listopadové vyřazovací fáze. V semifinálové skupině ovšem na český výběr nečeká nic snadného. Ve skupině C totiž číhá domácí Španělsko, Srbsko a Korea.

„Španělé hrají doma, a proto předpokládám, že budou chtít postavit to nejsilnější, co mají. Počítám s tím, že přemluví Alcaraze. V týmu bude určitě i zkušený Bautista,“ odhadoval Navrátil sílu domácího celku.

„Srbsko by mohlo mít na papíře nejsilnější tým, pokud by hráli Djokovič, Lajovič, Djere a Krajinovič nebo Kecmanovič. Bude opravdu těžké tento tým porazit. Ale budu přát Djokovičovi, aby vyhrál US Open a udělal 24. grandslamový titul. Myslím, že by si v takovém případě chtěl spíše odpočinout a připravit se na podzimní Masters. Nemusel by do Valencie dorazit,“ přemítal kapitán.

„Korea je neznámá, ale dnes nelze podcenit nikoho, musíme se i na tento zápas dobře připravit. Každé vítězství se bude počítat. Budeme chtít hrát ve Valencii důstojnou roli,“ dodal.