Češi ovládli turnaj v Lodži. Navzájem jsme si fandili, vypráví vítěz Andrew Paulson

- David Schlegel

Už druhý turnaj ve dvouhře za poslední měsíc ovládl jednadvacetiletý Andrew Paulson. Výhrou v Lodži se přiblíží svému životnímu maximu, kterým je 353. místo na světě. Na turnaji v Polsku, dotovaném 25 000 dolary, startovalo hned 12 Čechů. Rovnou tři z nich postoupili do semifinále a čtyřhru navíc ovládla dvojice Daniel Pátý, Matyáš Černý. „Jsem moc rád, sehrál jsem tu řadu těžkých zápasů a cením si toho, že jsem to zvládl. Mám z toho velkou radost,“ zhodnotil turnaj Paulson.

V českém finále jste se střetl s třiadvacetiletým Danielem Pátým, kterého jste porazil ve třech setech za více než dvě hodiny. Jak byste zápas zhodnotil?
Dan hrál velmi dobře. Koukal jsem na něj v průběhu turnaje a přišlo mi, že měl skvělou formu. Hrál jsem nakonec trochu uvolněněji a nakonec jsem vyhrál ve třetím setu o jeden brejk. Byl to hodně těžký zápas, vyrovnaný, ale nakonec se mi podařilo zvítězit.

Daniel Pátý měří přes dva metry, spoléhá na tvrdé podání. Jak jste se s jeho specifickou hrou vypořádával?
Dělalo mi to velké problémy, jelikož při jeho podání se skoro nehrálo. Dal hodně přímých bodů z podání a hrál agresivně. Byl to hodně nepříjemný soupeř.

Pátý vás dokázal ve třetím setu brejknout zpátky na 3:3, ale následně se vám podařilo získat rozhodující brejk. Co v tom gemu rozhodlo?
Byl to hodně dlouhý gem nahoru dolů, ale nakonec se mi podařilo vyhrát dva těžké balony za sebou a tím jsem získal klíčový brejk. Pak už jsem si do konce zápasu jen dvakrát podržel servis.

I v semifinále vám v cestě stál Čech, devatenáctiletý Jakub Nicod. S ním jste strávil na kurtu dvě a tři čtvrtě hodiny...
Kuba je mladý talentovaný hráč, hrál skvěle. Prohrával jsem 0:1 na sety, ve druhé sadě jsem se držel v zápase, ale v koncovce jsem se zlepšil. Poté, co jsem vyhrál druhý set v tiebreaku, mi přišlo, že začal Kuba tahat za delší stranu provazu a ve třetím setu jsem na kurtu dominoval. 

V Lodži se hodně dařilo Čechům, hned tři ze čtyř semifinalistů byli z Česka (vy, Pátý a Nicod), ve čtvrtfinále byl ještě Jiří Barnát, ve druhém kole pak Pavel Nejedlý s Hynkem Bartoněm. Daniel Pátý s Matyášem Černým ovládli turnaj ve čtyřhře. Drželi jste tam jako Češi při sobě a povzbuzovali jste se?
Tenis je samozřejmě individuálníé sport, byli jsme tam každý za sebe, ale s kluky jsme se bavili, chodili jsme spolu na obědy a další jídla, povídali si. Chodili jsme si i fandit na naše zápasy a je fajn, že všichni odjíždíme z turnaje s nějakými body. 

V Lodži jste se koncentroval jen na singl. Byl to záměr?
Kdybych tu hrál v deblu a třeba i celý turnaj vyhrál, moc mi to na žebříčku nepomůže. Jel jsem do Lodže s tím, že chci uhrát dobrý výsledek v singlu, tak jsem se rozhodl, že se budu šetřit a soustředil jsem se jen na dvouhru.

Jaký je váš další tenisový program? Cítíte se zdravotně úplně v pořádku?
Příští týden budu doma v Praze trénovat a připravovat se na challenger na Spojích. Co se týká zdraví, cítím se úplně fit a těším se na další turnaje.