Titul po čtyřech letech. Přemožitelka Martincové dokráčela v Kozerkách až na vrchol

- Jan Vojkůvka

Dlouhé čtyři roky trvalo, než se ukrajinská tenistka Dajana Jastremská mohla radovat ze zisku titulu. Držitelka tří trofejí na okruhu WTA si podmanila akci WTA 125 v polských Kozerkách, kde musela už ve čtvrtfinále otáčet zápas s Terezou Martincovou. Nakonec došla až do finále, v němž porazila Belgičanku Greet Minnenovou 2:6, 6:1, 6:3 a ukončila své čekání na trofej.

Třiadvacetiletá Jastremská patřila k obrovským talentům ženského tenisu. Už v roce 2019 se dostala do první padesátky, vybojovala celkem tři tituly na nejvyšším okruhu a postupně vystoupala dokonce na 21. místo žebříčku WTA. Od roku 2020, kdy tenisový svět zastavil covid, to však s ní šlo z kopce.

V daném roce sice došla do finále v Adelaide, ale posléze po půlroční pauze marně hledala formu. K tomu přišlo podezření z dopingu (z čehož se očistila, pozn. redakce), nedobrovolná půlroční pauza v první polovině sezony 2021, načež vyhrála jen sedm zápasů. Postupně vypadla z první světové stovky, do které se sice ve druhé polovině minulé sezony prodrala zpátky, ale letos se znovu vrátila do druhé stovky.

I letos přitom pokračuje v trochu matných výkonech na nejvyšším okruhu. Naštěstí pro ní se dokáže alespoň na akcích WTA 125 vybičovat ke slušnějším výsledkům a sbírat dobré body. To se jí povedlo už v květnu ve španělském Reusu, kde dokráčela do semifinále (prohrála s Elizabeth Mandlikovou). Tento týden v polských Kozerkách pak už nepoznala hořkost porážky!

Po hladkých výhrách nad Abduraimovovou a Arangovou přišla první pořádná prověrka její formy. Ve čtvrtfinále narazila Jastremská na Terezu Martincovou, se kterou prohrála první set v tiebreaku. Pak ale dokázala najít recept na její hru a výsledkem nakonec bylo relativně snadné vítězství 6:7(3), 6:2, 6:0.

V semifinále si Ukrajinka poradila ve dvou setech s Turkyní Sonmezovou, načež přišlo finále s Belgičankou Minnenovou. Jastremská prakticky zopakovala scénář ze čtvrtfinále proti Martincové a po úspěšné otočce se mohla začít radovat z prvního titulu po dlouhých čtyřech letech. Naposledy totiž turnaj vyhrála v květnu 2019 ve francouzském Štrasburku.

Vítězství se výrazně promítne také do žebříčku Jastremské, která si polepší o 37 příček a dostane se na 112. místo světa. Jelikož v nadcházejících týdnech neobhajuje žádné body, má velkou šanci, že by se mohla prodrat zpět do první světové stovky.