Potřetí v řadě! Češky ovládly bez ztráty setu mistrovství Evropy do 16 let

- Marek Bartošík

České juniorky potvrdily, že patří ke světové extratřídě! Dívky ovládly potřetí za sebou mistrovství Evropy v kategorii do 16 let, tentokrát neztratily v Mariánských Lázních dokonce ani set! O triumf se zasloužily Laura Samsonová, Alena Kovačková a Eliška Forejtková, jež vedl kapitán David Škoch. Úspěch českého juniorského tenisu podtrhli chlapci, kteří skončili ve stejné věkové kategorii ve francouzském Le Touquet na druhém místě. Oba týmy se tím kvalifikovaly na mistrovství světa, tedy Davis Cup a Billie Jean King Cup. „Jasná dominance ve světě juniorského tenisu je potvrzena,“ raduje se prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Osm výher v osmi zápasech, bilance 16:0 na sety a 98:46 na gemy. Výběr kapitána Davida Škocha zcela suverénně opanoval mistrovství Evropy do 16 let neboli Summer Cup. České juniorky porazily na antuce v Mariánských Lázních v pondělním prvním kole Lotyšsko 2:0 na zápasy, v úterním semifinále vyzrály na Švédky (3:0) a ve středečním finále je nezastavily ani Britky (3:0).

„Vyhrát potřetí za sebou je absolutně fantastické. S takhle kvalitními hráčkami se pracuje skvěle, užívám si to. Holky jsou velmi bojovné a moc fajn, doplňovaly se. Celému týmu to klapalo a vyšel z toho zase takhle úžasný výsledek,“ vyprávěl Tenisovému světu kapitán David Škoch, který prozradil jednu úsměvnou příhodu.

Když se losovalo první kolo, měly hrát Češky buď s Lotyškami, nebo s Maďarkami. Lotyšská kapitánka se Češek tak bála, že odmítla jít losovat, aby nic nepokazila. „Lotyšky ale i tak vyšly na nás a jejich kapitánka byla zklamaná. To také vypovídá o naší síle,“ pousmál se Škoch.

Pondělní souboj s Lotyškami ale vůbec nebyl jednoduchý, a to hlavně kvůli podmínkám. Alena Kovačková a Laura Samsonová ale dokázaly zvítězit shodně ve dvou setech. „První hrací den bylo strašné počasí, poprchávalo, foukalo a bylo kolem deseti stupňů. Holky si s tím ale skvěle poradily,“ pochválil své svěřenkyně zkušený kapitán.

„Chtěl bych vyzvednout i finále proti nepříjemným Britkám. Laura Samsonová zahrála s jejich dvojkou Hannah Klugmanovou pravděpodobně nejlepší zápas celého mistrovství a vyhrála 6:4, 6:3,“ zdůraznil šestačtyřicetiletý Škoch.

Chlapci dokráčeli ve Francii do finále

Kvalitního výsledku dosáhli ve stejné věkové kategorii také čeští chlapci, kteří zápolili ve francouzském Le Touquet. Výběr kapitána Josefa Čiháka v sestavě Maxim Mrva, Jan Kumstát a Martin Doskočil porazil Rumunsko (3:0) a Nizozemsko (2:1), až ve finále mladí Češi nestačili na Itálii (1:2).

Navzdory této porážce se čeští junioři kvalifikovali na finálový Davis Cup. Dívky budou startovat v juniorském Poháru Billie Jean Kingové, v němž loni skončily druhé a předloni triumfovaly.

„Cílem je určitě dostat se co nejdál. Kdyby se vyhrálo, bylo by to fantastické. Ono to lehce vypadá na papíře, ale ve skutečnosti je to strašně těžké. Porveme se o to a věřím, že holky dojdou co nejdál,“ dodal kapitán Škoch.

Z úspěchu českých juniorů a juniorek měl velkou radost také prezident ČTS Ivo Kaderka. „Nesmírně si užívám vítězné pocity. Jasná dominance ve světě juniorského tenisu je potvrzena, děvčata potřetí získala zlato, chlapci skončili jen malý krůček od titulu. Celý český tenis je v dokonalé kondici, mistrovství ukázalo, jak silnou máme mládežnickou základnu. Celý svět nám tleská vestoje,“ uvedl pro Tenisový svět nadšený Kaderka.

Finálový turnaj juniorského Davis Cupu se uskuteční ve španělské Córdobě od 30. října do 5. listopadu. V následujícím týdnu se bude na stejném místě konat finálová akce juniorského Poháru Billie Jean Kingové.


Galerie