Tři a půl roku byla mimo, vrátila se suverénní výhrou. Teď Wozniacká vyzve českou wimbledonskou šampionku

- Jan Vojkůvka

Třiatřicetiletá Caroline Wozniacká se v kanadském Montréalu vrátila do turnajového kolotoče a byl to návrat vítězný. V úvodním kole prestižního turnaje za 98 minut rozebrala australskou kvalifikantku Kimberly Birrellovou, kterou porazila dvakrát 6:2, a vybojovala překvapivě hladký postup do druhého kola. V něm ji čeká wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová.

„Myslím, že jsem v prvním setu hrála dobře, když jsem našla svůj rytmus. Pak jsem tento rytmus ve druhé sadě trochu ztratila, takže to byla dřina. Ale jsem ráda, že se mi nějakým způsobem podařilo vyhrát,“ hodnotila své úterní vystoupení Wozniacká, která k sobě byla možná až příliš kritická.

Dánská hvězda ukončila tenisovou kariéru v roce 2020. Naposledy tehdy hrála na Australian Open, kde dokráčela do třetího kola. Od té doby se věnovala hlavně rodinnému životu. Porodila dvě zdravé děti a žila spokojený život s bývalým basketbalistou Davidem Leem. V hloubi duše však přemítala, jestli to ještě nezkusit na sportovním poli.

Tato myšlenka nakonec zvítězila. Po více než třech a půl letech se vrátila na kurty díky divoké kartě od pořadatelů turnaje v Montréalu a dala zavzpomínat na roky své největší slávy. S Birrellovou sice ztratila dvakrát podání, ale sama se na returnu prosadila hned šestkrát. Od poloviny první sady nenechala nikoho na pochybách, že si jde pro postup.

Navzdory tomu, že dlouho nehrála ostrý zápas, okamžitě prokázala, že svůj rozjezd nechce mít pozvolný. „Před zápasem jsem byla trochu nervózní. Chcete mít dobrý start a chcete podávat dobré výkony. Ale rychle si to sedlo,“ potěšilo ji. „Je to jako jízda na kole. To také nikdy nezapomenete, ale když si na něj po čase sednete, je to trochu jiné,“ připustila.

„Jsem prostě nadšená, že jsem zpátky,“ rozzářila se Wozniacká, se kterou jsou v Montréalu i její děti a manžel David. „Vracím se jako třiatřicetiletá s mnoha lety zkušeností. Je skvělé, že tu jsou i moje děti, které teď, zvláště to starší, začínají mnoho věcí chápat,“ dodala směrem k dceři Olivii a synovi Jamesovi.

Už ve středu čeká na Wozniackou další utkání, tentokrát to ale bude opravdu tvrdá výzva. Na opačné straně sítě bude stát Markéta Vondroušová, nedávná vítězka Wimbledonu a světová desítka. To bude pro Wozniackou skutečný křest ohněm, při kterém zjistí, jak na tom ve skutečnosti je a na čem bude muset ještě zapracovat.