Nelze být nejlepší v obojím. Musela jsem si vybrat, popsala Sabalenková

- Filip Lefenda

Ještě než se Aryna Sabalenková vyšvihla mezi absolutní elitu ve dvouhře, platila za excelentní deblistku. Ve čtyřhře vyhrála mimo jiné dva grandslamové tituly a byla světovou jedničkou. V posledních dvou sezonách už ale absolvovala v párové disciplíně všehovšudy devět zápasů. Důvod nyní hvězdná Běloruska ozřejmila.

Z celkových sedmi deblových titulů lze vypíchnout triumfy z US Open (2019) a Australian Open (2021), které zaznamenala po boku Elise Mertensové. V roce 2020 ovládla po boku belgické kamarádky rovněž halovou pětistovku v Ostravě.

Letos si na úvodním podniku sezony v australském Adelaide zahrála čtyřhru po boku krajanky Marozavové, s níž došla do semifinále. Další starty už ale v deblu nepřidala. Veškerou energii chce ve svých 25 letech soustředit už jen na úspěchy ve dvouhře.

„V té době jsem ještě nepředváděla v singlu takové výkony jako nyní. Rozhodování bylo těžké, ale čtyřhra spořádá spoustu energie. Někdy umí být ještě intenzivnější než dvouhra. Pro zvládnutí obou disciplín musíte být fyzicky silní a psychicky odolní. Pokud to nezvládnete, může vás neúspěch ve čtyřhře následně na stejném turnaji ovlivnit další den i ve dvouhře,“ upozornila Sabalenková, kterou citoval server Tennis World.

„Musela jsem si vybrat. Nelze být nejlepší v obojím. Teoreticky to samozřejmě možné je, ale nese to s sebou i větší náchylnost ke zranění. V tomto směru patří respekt Jessice Pegulaové s Coco Gauffovou, které si vedou opravdu dobře v obou disciplínách,“ vzpomněla americké hvězdy z TOP 10 obou žebříčků.

„Osobně jsem ale toho názoru, že pokud se chcete posunout na maximální možnou úroveň ve dvouhře, musíte ubrat ve čtyřhře,“ doplnila rodačka z Minsku, jež získala na konci ledna v Melbourne svůj premiérový grandslamový titul v singlu. Nyní se v něm chce dle svých slov soustředit i na dosažení postu světové jedničky. Z druhého místa aktuálně ztrácí na Polku Igu Šwiatekovou 744 bodů.