Otazníky okolo přelepených úst světové jedničky. Šwiateková přispěchala s vysvětlením

- Filip Lefenda

Světová jednička Iga Šwiateková se pilně připravuje na vstup do první ze zámořských betonových tisícovek. V Montréalu má vítězka čtyř letošních titulů coby nejvýše nasazená účastnice v úvodním kole volný los, a do akce tak vstoupí až ve druhé rundě soubojem s Karolínou Plíškovou. Přesto už se stačila v Kanadě postarat o menší rozruch.

Šwiateková byla v Montréalu během jednoho z tréninků vyfocena s páskou na rtech. Na sociálních sítích se v ten moment začalo ve velkém spekulovat, co že mají zalepená ústa za význam. Dvaadvacetiletá Polka posléze vše vysvětlila. O žádné speciální gesto se v jejím případě nejednalo.

Jde o neortodoxní techniku, kterou navrhl její kondiční trenér Maciej Ryszczuk. Cílem je omezit během tréninků příjem kyslíku, což má mít za následek zlepšení vytrvalosti.

„Je složitější dýchat pouze nosem. Snáze tak dosáhnete vyšší tepové frekvence,“ pravila Šwiateková před zástupci médií. „Nedokáži to vysvětlit úplně dopodrobna, nejsem odborník. Občas sama nechápu, co se po mně vlastně chce. Ale když věci děláte delší dobu, jsou snadné,“ cituje oficiální web WTA čtyřnásobnou grandslamovou šampionku.

„S páskou na puse je všechno, co děláte na kurtu, mnohem těžší. Je to způsob, jak zapracovat na své vytrvalosti, aniž bych se musela dopouštět nějakých extrémů,“ doplnila.

Šwiateková má okolo sebe početný zástup lidí, kteří se starají o to, aby byla po všech stránkách v maximální pohodě. Momentálně je jedinou tenistkou, s níž cestuje po turnajích na plný úvazek zaměstnaný sportovní psycholog. Hráčce je za pomocí lékařských přístrojů pravidelně monitorována mozková i srdeční aktivita, jež má vliv na míru stresu. V repertoáru jejího realizačního týmu jsou i nejrůznější hádanky a minihry, díky kterým jsou testovány a rozvíjeny hráččiny kognitivní schopnosti.

Iga Šwiateková naposledy ovládla domácí podnik WTA v rodné Varšavě, který na konci července vyhrála bez ztráty jediného setu. Ve finále tehdy porazila Němku Lauru Siegemundovou drtivě 6:0 a 6:1. Výtečnou formu se nyní bude snažit zúročit právě v Montréalu, kde startuje poprvé v kariéře. V utkání druhého kola narazí na Karolínu Plíškovou. V případě úspěchu může v osmifinále dojít i na odvetu finále letošního Roland Garros s Karolínou Muchovou.