Tsitsipas ovládl turnaj v Los Cabos a slaví jubilejní desátý titul. V Kitzbühlu se radoval Baez

- Petr Sumbal

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas (5.) se raduje ze zisku jubilejního desátého titulu z turnajů ATP, když ve finále podniku kategorie ATP 250 v mexickém Los Cabos porazil Australana Alexe De Minaura (19.) po setech 6:3, 6:4. Tsitsipas potvrdil, že De Minaur je jeho oblíbeným soupeřem, porazil ho totiž již podvanácté z dosavadních třinácti vzájemných utkání. Pro čtyřiadvacetiletého tenistu se jedná o první titul od června loňského roku, kdy ovládl travnatý turnaj na Mallorce.

Tsitsipas odcestoval do dalekého Los Cabos s jasným cílem konečně získat svůj první titul v této sezóně. A to se mu povedlo, když na rozdíl od finálových porážek z první poloviny roku na Australian Open a v Barceloně na mexickém podniku v titulovém zápase zvítězil.

V De Minaurovi narazil Tsitsipas na svého oblíbeného soupeře, se kterým z předchozích dvanácti vzájemných střetnutí jen jednou odešel poražen. Australan však na mexické půdě zahrát umí, což dokázal jeho březnový triumf v Acapulcu. De Minaurova šňůra „mexických“ vítězství se ovšem nakonec zastavila na čísle devět, Tsitsipas ho porazil za hodinu a 26 minut po sadách 6:3, 6:4.

Až do finále platilo, že se mohl Tsitsipas výrazně spolehnout na svůj servis, o který ve třech utkáních přišel jen jednou. Ve finále sice neudržel podání hned dvakrát, ani to ho ale o mexický triumf nepřipravilo, sám se totiž na returnu v bitvě o titul prosadil hned čtyřikrát.

Poprvé sebral Řek svému soupeři podání ve čtvrtém gemu, díky čemuž se dostal do vedení 3:1, De Minaur však vzápětí kontroval a ztrátu jednoho brejku při první příležitosti zase smazal. Jenomže v závěru setu byla opět silnější světová pětka, Tsitsipas získal v osmém gemu další brejk, který v tomto případě už i potvrdil a tím uzavřel první set.

Jak zakončil první sadu, tak začal Tsitsipas i tu druhou, tedy krádeží De Minaurova podání. Znovu to ale z pohledu nasazené jedničky nebylo zcela bez komplikaci, čtyřiadvacetiletý Australan se totiž dokázal vrátit do hry v šestém gemu, kdy prolomil Řekův servis a srovnal na 3:3. Stejně jako v prvním setu ale i v závěru toho druhého neudržel koncentraci, v deváté hře přišel o svůj servis a Tsitsipas následně bez problému finále dopodával, když využil svůj druhý mečbol.

„Z tohoto týdne si odnáším samá pozitiva,“ poznamenal na tiskové konferenci po zápase spokojeně Tsitsipas, pro kterého se kromě desátého kariérního titulu jednalo už o 39. vítězství v této sezóně. „Odehrál jsem tady několik dobrých zápasů a myslím, že je to skvělý start do nadcházejícího amerického turné. Alex dnes hrál výborně a já jsem se taky snažil předvést ten nejlepší výkon. Jsem rád, že jsme divákům předvedli takto fantastické finále a věřím, že se to obecenstvu líbilo,“ dodal vítěz Turnaje mistrů z roku 2019.

Thiem se vysněného titulu nedočkal
Už v sobotu se odehrálo finále antukového turnaje kategorie ATP 250 v Kitzbühlu. Rakouští fanoušci si přáli úspěch domácího favorita Dominica Thiema (116.), který usiloval o první titul od vítězství na US Open v roce 2020, toho se však nedočkali.

Proti byl totiž argentinský antukář Sebastian Baez (72.), který Thiema ve finále porazil za hodinu a 20 minut hladce 6:3, 6:1. První set rozhodl jediný Baezův brejk ze čtvrtého gemu, ve druhém setu pak Rakušan přišel o svůj servis hned třikrát. Thiem, vítěz turnaje v Kitzbühlu z roku 2019, si během utkání vypracoval dva brejkboly, ani jeden ale nedokázal zužitkovat.

Turnaje ve Washingtonu vyvrcholí dnes
Neděle nabídne kromě vyvrcholení pražského Livesport Prague Open ještě dvě finálová utkání ve Washingtonu. O vítězství na mužské pětistovce si to rozdají Nizozemec Tallon Griekspoor (37.) s Danielem Evansem (30.) z Velké Británie, finále ženského turnaje téže kategorie obstarají Řekyně Maria Sakkariová (9.) s domácí Coco Gauffovou (7.).