Kvalifikaci US Open absolvuje minimálně osm českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Závěrečnému letošnímu grandslamu, kterým bude newyorské US Open, bude předcházet tradiční kvalifikace. Jistotu účasti v bojích o hlavní soutěž má v tuto chvíli celkem pět českých mužů a tři ženy. Jejich řady se mohou rozšířit o další jména, zároveň se však mohou také zeštíhlit, pokud se například Tomáš Macháč či Tereza Martincová dostanou dodatečně přímo do hlavních soutěží.

Co se mužské tříkolové kvalifikace týče, do té vedle Tomáše Macháče (104.), jenž je dvanáctý pod čarou pro účast přímo v hlavní soutěži, naskočí také Dalibor Svrčina (170.), Zdeněk Kolář (171.), Vít Kopřiva (184.) a Jakub Menšík (187.).

Kopřiva přitom ještě minulý týden figuroval mimo tzv. „cut“. Spasil jej však zisk turnajového titulu na challengeru ve Veroně, díky němuž vyskočil z 248. místa a o kvalifikaci US Open nepřijde.

Sedmnáctiletý Jakub Menšík pak bude v grandslamové kvalifikaci debutovat. V posledních týdnech poctivě pracoval na svém žebříčku, během července se prodral do dvou čtvrtfinále na challengerech a vyhoupl se poprvé do druhé stovky světa. Svůj velký debut tak prožije ve druhé polovině tohoto měsíce v New Yorku, kde se kvalifikace bude hrát od úterý 22. srpna do pátku 25. srpna.

Ženskou kvalifikaci absolvují vedle Terezy Martincové (109.) ještě Brenda Fruhvirtová (141.) a Sára Bejlek (221.), která vybojovala svým titulem v estonském Pärnu poslední místečko, které aktuálně listina přihlášených hráček nabízí.

Co se Martincové týče, její naděje na průnik přímo do hlavní soutěže existuje. Momentálně figuruje na jedenáctém místě pod čarou, znamená to tedy, že z tenistek, co jsou v hlavní soutěži, by se muselo jedenáct odhlásit.

Na odhlašování ovšem budou čekat i další české tenistky, které doufají v účast v kvalifikaci. To se týká Lucie Havlíčkové (228.), která je šestá pod čarou, a Barbory Palicové (229.), jež je hned za ní.

Teoretickou naději na posun do listiny kvalifikantek má také Gabriela Knutsonová (240.), která je ale v tuto chvíli až devatenáctá pod čarou. A jak sama poznamenala, příliš s tím nepočítá a spíš se bude soustředit na to, aby si vylepšila žebříček s ohledem na příští Australian Open.