Pardubická juniorka: Šampiony jsou Tomajková a Filip

- Redakce

Páteční program nabídl vyvrcholení 96. ročníku mistrovství České republiky v kategorii dorostu neboli slavné Pardubické juniorky. Ve finále dívčí dvouhry se z triumfu radovala Kristýna Tomajková, která v utkání plném brejků porazila Lauru Samsonovou. Následovalo finále chlapců, v němž Jakub Filip udolal ve třech setech Petra Brunclíka.

Program v Pardubicích odstartoval finálovým zápasem dívčí dvouhry. První nasazená Laura Samsonová, která se nedávno blýskla ziskem titulu ve wimbledonské juniorské čtyřhře, měla před sebou těžký zápas s osmnáctiletou turnajovou trojkou Kristýnou Tomajkovou. 

Patnáctiletá Samsonová měla proti starší soupeřce obrovské problémy udržet servis. V prvním setu jej neuhájila ani jednou a v celém utkání se jí to povedlo pouze v šesté hře druhého setu. I proto slavila triumf 6:2, 6:3 Tomajková, která sice ztratila čtyřikrát podání, ale nakonec předvedla přeci jen o něco povedenější výkon na servisu.

„Po celém turnaji, kdy jsem byla v předchozích zápasech relativně dost nervóznější, tak tenhle byl pro mě takový uvolněnější a hrálo se mi lépe,“ těšilo Tomajkovou. „Věděla jsem, že Laura hraje dobře úhly, takže jsem ji k tomu nesměla pustit. Věděla jsem, že když je více pod tlakem, tak bude z forhendu dělat více chyb,“ podotkla ke své taktice.

„Bylo tu mnohem víc lidí, byla jsem z toho mnohem víc nervózní a nehrála jsem úplně svůj tenis. Byla to hodně těžká soupeřka, moc nezkazila... Jak jsem to dneska necítila, tak to moc nešlo,“ řekla s posmutnělým úsměvem Samsonová.

V chlapeckém finále proti sobě stanuli vítěz juniorské čtyřhry ve Wimbledonu Jakub Filip, jenž plnil roli nasazené trojky, a turnajová čtyřka Petr Brunclík, který už má pár bodů posbíraných ve světovém žebříčku ATP.

Souboj o titul nabídl dvouhodinovou a třísetovou bitvu, ve které nakonec uspěl po vítězství 6:4, 2:6 a 6:3 Filip. Tomu se povedlo ve třetím setu zpřesnit servis a nepustit soupeře ani k jednomu brejkbolu. Když pak ve čtvrtém gemu prorazil podání Brunclíka, zvládl následně zápas doservírovat.

„Pocity mám skvělé. Je to Pardubická juniorka, asi největší turnaj v České republice. Jsem šťastný, že jsem dnes dokázal vyhrát, i když to byla velká bitva. Na konci mě už trochu bolely nohy, ale je to skvělý pocit,“ hodnotil Filip. „Ve druhém setu jsem už trochu pocítil únavu, ale na třetí jsem se dokázal ještě nakopnout a sebrat poslední síly,“ smál se český junior.

Finále dvouhry dívek
Laura Samsonová – Kristýna Tomajková 2:6, 3:6

Finále dvouhry chlapců
Jakub Filip – Petr Brunclík 6:4, 2:6, 6:3