Kopřiva prohrával 1:6 a 2:5, po neuvěřitelném obratu získal ve Veroně titul!

- Jan Vojkůvka

Večerní zápas pod umělým osvětlením v italské Veroně přinesl Vítovi Kopřivovi obrovskou radost. Dlouho to přitom nevypadalo, že by se právě český tenista mohl radovat ze své druhé trofeje na okruhu ATP Challenger Tour. Když ale prohrával s Vitalijem Sačkem 1:6 a 2:5, povedl se mu fenomenální comeback zpět do zápasu. Výsledkem bylo vítězství 1:6, 7:6(3), 6:2 po dvouapůlhodinové bitvě.

Kopřiva musel ve Veroně otáčet už čtvrtfinále s domácím Darderim a semifinále s Francouzem Bourguem. V obou utkáních ztratil první set, ale ani v jednom případě nebyla porážka tak blízko jako ve finále se Sačkem.

Ukrajinci, který v první polovině zápasu hrál výborně, se totiž povedlo v průběhu druhé sady vybojovat komfortní polštář v podobě hned dvou brejků. Ani ztráta dvou podání se však pro Kopřivu nestala nepřekonatelnou překážkou.

Český tenista dokázal v osmém a desátém gemu prorazit Sačkův servis a ztrátu odmazat. Následně dovedl druhý set do tiebreaku, v němž vyhrál hladce 7:3 a vynutil si rozhodující dějství, ve kterém už další komplikace nepřipustil.

Sačko měl sice ve druhém gemu dva brejkboly, avšak Kopřiva je dokázal odvrátit a nastartoval tím svou šňůru pěti získaných gemů v řadě. Zastavil se až za stavu 5:1, kdy povolil soupeři ještě jednou podržet vlastní podání. V osmém gemu pak Kopřiva duel, ve kterém zaznamenal neskutečný obrat, dotáhl do vítězného konce.

Šestadvacetiletý český tenista vybojoval na ATP Challenger Tour svou druhou trofej v kariéře. Ze zisku titulu se pak radoval poprvé od loňského června, kdy vyhrál domácí podnik v Prostějově. Ze svého vítězství navíc může mít dvojnásobnou radost, jelikož se díky němu posunul ve světovém žebříčku o 64 příček na 184. místo světa. A zajistil si tím účast v kvalifikaci US Open.