Nasazenou jedničkou bude Bouzková, české juniorky dostaly divoké karty

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé letošního Livesport Prague Open v areálu pražské Sparty finalizují poslední detaily před víkendovým startem turnaje. Po odhlášení Barbory Krejčíkové, kterou stále trápí kotník, bude nasazenou jedničkou v hlavní soutěži obhájkyně loňského titulu Marie Bouzková. Na páteční tiskové konferenci byla rovněž zveřejněna jména českých divokých karet.

Areál pražské Sparty se pilně připravuje na svůj vrchol letošní tenisové sezony. Další ročník Livesport Prague Open, který odstartuje sobotním úvodním kolem kvalifikace, bude probíhat před rekordní kapacitou přistavěných tribun. „Navýšili jsme kapacitu na centrálním kurtu na 2500 míst. Je zařízeno MHD, pomocí kterého se diváci dostanou i o víkendu na kvalifikační turnaj,“ ohlásili organizátoři turnaje.

Pokud by se chtěl někdo příští neděli přijít podívat na finálový zápas, nesmí otálet s nákupem vstupenky. Po nich se totiž doslova zaprášilo. „Lístky na finále jsou z 95 % vyprodány,“ uvedl mluvčí turnaje Karel Tejkal.

Přáním turnajového ředitele Miroslava Malého by bylo, kdyby finálové utkání odehrála i jedna z českých tenistek. Největší naděje jsou vkládány do rukou Marie Bouzkové, která v Praze triumfovala před rokem a bude plnit roli nasazené jedničky.

„Těším se na turnaj, bude tu skvělá atmosféra. Bude to pro mě nová zkušenost obhajovat pozici turnajové jedničky a zároveň hrát doma,“ řekla s širokým úsměvem Bouzková, která po osmifinále ve Wimbledonu pronikla na 29. místo světa.

„Jsem tady necelý týden, takže příprava je v plném proudu. Cítím se dobře. Měla jsem pětidenní pauzu a pak jsem začala trénovat tady na Spartě na betonu,“ řekla bojovně naladěná Bouzková, jejíž mladší bratr bude na turnaji plnit funkci sběrače míčků.

Během tiskové konference byly oznámeny české divoké karty do hlavní soutěže i kvalifikace. „Divoké karty jsme udělili Lucii Havlíčkové a Barboře Palicové. Volné karty do kvalifikace dostaly Nikola Bartůňková, Dominika Šalková a Tereza Valentová,“ uvedl ředitel Malý.

Livesport Prague Open se naopak musí obejít bez světové dvanáctky Barbory Krejčíkové. „Stále se mi nepodařilo vyléčit zranění kotníku, kvůli kterému jsem skrečovala zápas na Wimbledonu,“ vydala prohlášení šampionka pražského turnaje WTA z roku 2021. „Moc mě to mrzí, na turnaj jsem se extrémně těšila. V Česku hraji párkrát ročně a jsem ráda, když můžu hrát před českým publikem a cítit jeho podporu,“ dodala.

„Bára je samozřejmě velká ztráta, ale s účastí jsem spokojen. Máme tu Marušku a naše mladé naděje, pro které turnaj pořádáme, aby se mohly ukázat,“ podotkl Miroslav Malý, jenž láká i na zajímavý doprovodný program turnaje.

V neděli se bude konat dětský den. Během něho bude na místě přítomna i Barbora Strýcová se synem Vincentem a programu se zúčastní Lukáš Krpálek. Vstup pro děti do 15 let bude zdarma. Strýcová na Spartě absolvuje svůj poslední turnaj na českém území před definitivním koncem kariéry.

Podle informací se Strýcová potýká s menším zraněním ramene po náročném Wimbledonu, kde s Tchajwankou Su-wej Sie dokráčela až ke svému druhému grandslamovému titulu. Proto se bude v Praze soustředit pouze na dvouhru a čtyřhru vynechá. Její první zápas je naplánován na úterní odpoledne.

Turnaj se nakonec uskuteční bez tenistek s ruským a běloruským občanstvím. Před startem turnaje byla na letišti Václava Havla zadržena jedna z ruských hráček, které policie udělila výjezdní příkaz a musela z České republiky vycestovat. 

„Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli již není na území České republiky. Neprodleně jsme o situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnajem s ruským či běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly,“ prohlásil turnajový ředitel Malý. „Vedení turnaje plně respektuje aktuální postup státních orgánů.“