Konečně může startovat v Kanadě, Djokovič tam však hrát nebude

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič se letos konečně může vrátit k turnajům v Severní Americe. Od minulé sezony měl totiž zakázáno na tento kontinent odcestovat kvůli přísné proticovidové politice a absenci očkování. Pravidla vstupu do Spojených států a Kanady však byla změněna a srbská hvězda se konečně může do těchto zemí vrátit. V Kanadě však nakonec startovat nebude, z turnaje v Torontu se totiž odhlásil.

Šestatřicetiletý Djokovič měl severoamerickou tour s vrcholem na US Open odstartovat na srpnovém National Bank Open v Torontu. Na turnaji, který vyhrál v letech 2012 a 2016, se však nakonec nepředstaví. Důvodem má být únava po Wimbledonu, na kterém prohrál finále s Carlosem Alcarazem.

„Vždy jsem si čas v Kanadě užíval, ale po diskuzi se svým týmem věřím, že jsme učinili správné rozhodnutí,“ řekl ke svému odhlášení z Toronta. „Chtěl bych poděkovat turnajovému řediteli Karlovi Halemu, že toto rozhodnutí chápe. Doufám, že se do Kanady a Toronta v příštích letech vrátím, abych si před tamními skvělými fanoušky zahrál.“

Turnaj v Toronto se nově hraje v lichých letech. V sudých se naopak hraje v Montrealu, kde Djokovič rovněž vyhrál dvakrát, a tak na kanadském turnaji Masters slavil dohromady už čtyři tituly.

Srb by se měl vrátit na kurty na Masters v Cincinnati. Existuje ale také možnost, že vynechá i tuto akci a naskočí až na US Open, což už v minulosti jednou udělal. V roce 2021 však ve finále prohrál s Rusem Medveděvem.