Prohrála v kvalifikaci, přesto slaví senzační titul! Budapešť si podmanila hráčka z třetí stovky

- Jan Vojkůvka

Přestože prohrála ve finále kvalifikace s Annou Siskovou 1:6, 6:3 a 6:7(5), svou druhou šanci uchopila devatenáctiletá Maria Timofejevová za pačesy. Na turnaji WTA v Budapešti se poprvé v kariéře dostala do hlavní soutěže, byť v roli šťastné poražené, a svůj premiérový start přetavila až v senzační titul, který vybojovala v neděli proti Ukrajince Kateryně Baindlové po výhře 6:3, 3:6 a 6:0!

Timofejevová se doposud ve své krátké profesionální kariéře nikdy nepodívala do hlavní soutěže na okruhu WTA. Představila se sice tento měsíc na WTA 125 v Contrexéville, což je ale obdoba mužských challengerů, jinak končila v kvalifikacích a svou premiéru si tedy odbyla v Budapešti.

Přitom moc nechybělo, aby odjížděla znovu posmutnělá. Do Maďarska přijela jako 246. hráčka světa a ve finále kvalifikace podlehla po dramatickém třetím setu Anně Siskové, která vybojovala poprvé postup do hlavní soutěže na nejvyšším okruhu.

Nakonec se ale na Timofejevovou usmálo štěstí. Dostala se do pavouka turnaje WTA coby lucky loser a tuto příležitost přetavila v životní úspěch! Vítězka pěti turnajů ITF nenašla v průběhu turnaje přemožitelku a došla až na samotný vrchol.

Timofejevová, jejíž hře dominují dlouhé údery k základní čáře a její síla spočívá v trpělivosti a držení míčku ve výměnách, postupně vyřadila Darju Savilleovou, Dianu Šnajderovou, Kaju Juvanovou a Nadiu Podoroskou. Ve všech zápasech byla výraznou outsiderkou a kromě utkání s Juvanovou, které vyhrála dvakrát 6:1, se o postupy rvala v dlouhých třísetových duelech.

Tři sety pak rozhodovaly i finále s Katerynou Baindlovou. Ve více než dvouhodinovém souboji začala Baindlová přebírat otěže do vlastních rukou, ale po zisku druhého setu se její hra rozpadla. Timofejevová se vrátila na koně a soupeřku vyprovodila v rozhodujícím dějství kanárem.

„Tohle všechno je pro mě nové a mám pocit, že jsem ve snu, protože normálně bych tu ani být neměla. A přesto tu jsem. Jsem tak šťastná a vděčná,“ potlačovala slzy Timofejevová, jež se stala první šťastnou poraženou z kvalifikace, která si došla až pro titul, od roku 2019. Tehdy se to povedlo v rakouském Linci Coco Gauffové. Zároveň je první hráčkou po dlouhých 22 letech, která vyhrála turnaj při své premiéře na okruhu. Svým počinem navázala na indonésanku Angelique Widjajaovou, které se to povedlo v roce 2001 v Bali.

Timofejevová, jež se stala zároveň pátou nejníže postavenou hráčkou na rankingu, které se povedlo vyhrát turnaj WTA, se po titulu v Budapešti vyhoupla žebříčkem na 129. místo. Své nové kariérní maximum nyní bude chtít využít k tomu, aby startovala na větších turnajích a překonala kariérní milník v podobě posunu do elitní stovky.