Krutý trest! Svrčina dostal mastnou pokutu, přišel o výdělky

- Jan Vojkůvka

Dalibor Svrčina, jenž se prokousal tento týden do finále challengeru ve finském Tampere, obdržel zpětně za osmifinále s Hernanem Casanovou vysokou pokutu, která je takřka dvakrát vyšší, než kolik si český mladík na turnaji vydělal. Svrčina musí zaplatit 10 tisíc eur (240 tisíc korun).

Svrčinova pokuta je důsledkem plivnutí směrem k umpiru v osmifinále challengeru v Tampere. Vyplývá to z oficiální zprávy, kterou Svrčina zveřejnil na svém Instagramu.

„Pan Svrčina byl nespokojený s výsledkem inspekce stopy míčku od umpirového rozhodčího, což vedlo k diskuzi. Po ztrátě gemu a za stavu 0:3, při přechodu ke své lavičce, plivl směrem umpiru poté, co hleděl na rozhodčího. Jeho plivanec dopadl kousek od židle umpirového rozhodčího. Po utkání se pan Svrčina na kurtu rozhodčímu omluvil, stejně jako se omluvil supervizorovi při odchodu z dvorce,“ stojí ve zprávě, pod kterou je podepsán supervizor Ahmed Abdel-Azim.

Za tento prohřešek mohl Svrčina obdržet pokutu až 20 tisíc eur. Nakonec mu byl supervizorem udělen trest ve výši 10 tisíc eur. S ohledem na prize money, které se na finském turnaji udělovalo, se ovšem jedná o dost přemrštěnou částku.

Dvacetiletý Svrčina obdrží za postup do finále částku 5820 eur (140 tisíc korun). Tato částka je ovšem hrubého. Bude se samozřejmě ve Finsku ještě danit. Po zdanění tedy obdrží mnohem méně peněz a pokuta, kterou obdržel, bude tak reálně více než dvakrát vyšší, než kolik si vydělal.

„Je hezké dostat dvakrát vyšší pokutu, než kolik jsem na turnaji vyhrál postupem do finále. Bravo, ATP,“ okomentoval Svrčina na svém Instagramu přehnanou pokutu. Český tenista mimochodem zaplatí vyšší pokutu, než kterou obdržel Novak Djokovič za zničení rakety a poničení stojanu držícího síť ve finále Wimbledonu. Djokovič přitom vydělal nepoměrně víc peněz.

Je jisté, že by ATP, respektive supervizoři, měli při udělování pokut nahlížet na výši prize money, které se na turnajích rozděluje. Svrčina má možnost se proti pokutě ještě odvolat.

Svrčina si v neděli zahrál ve finském Tampere finále. V utkání s Indem Sumitem Nagalem však prohrál ve dvou setech 4:6 a 5:7, nepovedlo se mu tak navázat na letošní trofej z challengeru v Prostějově. Za postup do finále se nicméně posune ve světovém žebříčku někam okolo svého kariérního maxima, kterým je prozatím 167. místo. V dalších měsících navíc bude obhajovat minimum bodů a pokud se mu bude dařit, existuje naděje, že by mohl zaútočit na Top 100.