ITS Cup: Valentová padla s turnajovou trojkou. Domácí divoké karty si v deblu vyšláply na nasazené jedničky

- Redakce

Cesta Terezy Valentové turnajem ITF v Olomouci skončila ve čtvrtfinále. Nad síly divoké karty byla favorizovaná Darja Semenistá z Lotyšska, se kterou česká hráčka prohrála 4:6, 4:6. Odpoledne se Valentová s Magdalenou Smékalovou probily přes nasazené jedničky Sapfo Sakellaridiovou a Lexie Stevensovou do finále čtyřhry.

Valentová měla před sebou opravdu hodně těžký úkol. Najít recept na dvacetiletou Lotyšku, které patří 172. místo na světě a dokázala vyhrát už 13 titulů na okruhu ITF a od roku 2021 vyhrála 189 z 244 singlových utkání.

Jak se nakonec ukázalo, soupeřka to byla pro Valentovou až příliš silná. Nezopakoval se ovšem scénář z letošního turnaje v Praze, v němž česká hráčka se Semenistou prohrála dvakrát 1:6. Tentokrát šestnáctiletý talent vzdoroval o poznání víc.

V prvním setu se Valentové povedlo srovnat z 2:4 na 4:4, ale pak přišla znovu o podání a Semenistá v desátém gemu dopodávala. Do druhé sady vstoupila Valentová ztrátou dvou podání, za stavu 0:3 ale zmobilizovala síly a srovnala na 3:3.

V dalším průběhu setu ovšem už ani jednou neudržela podání a byť v osmé hře dokázala na returnu ještě jednou srovnat skóre, poslední dvě hry už na své konto strhla Semenistá.

„Soupeřka hraje fakt dobře. Je to fakt slušná hráčka. Já jsem měla pár šancí, když jsem prohrávala, dorovnala to a měla jsem příležitost dostat se do vedení, ale nevyužila jsem to. To byla škoda,“ hodnotila Valentová. „Zkušenosti určitě hrály roli, zatím jich moc nemám. Jsem ale ráda, že jsem předvedla proti ní lepší výkon než v květnu na Štvanici. Doufám, že to příště bude ještě lepší,“ dodala.

Valentová se Semenistou se v Olomouci utkají ještě jednou. V rámci finále čtyřhry. Do souboje o titul postoupily divoké karty Tereza Valentová a Magdalena Smékalová přes nasazené jedničky Sakellaridiovou a Stevensovou, které porazily 7:5, 6:2.

Ve druhém semifinále prohrály Denisa Hindová s Karolínou Kubáňovou s kazachstánsko-lotyšskou dvojicí Kulambajevovou a Semenistou 4:6, 3:6.

ITS Cup Olomouc Open 2023 by Moneta Money Bank (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Darja Semenistá (LAT, 172.) – TEREZA VALENTOVÁ (730.) 6:4, 6:4
Lea Boškovičová (CRO, 277.) – Marie Benoitová (BEL, 230.) 3:6, 6:2, 6:2
Julija Hatoukaová (244.) – Sara Cakarevicová (FRA, 532.) 4:6, 2:6
Leyre Romerová Gormazová (ESP, 190.) – Alexandra Ignatiková (ROU, 245.) 3:6, 1:6

Semifinále čtyřhry
Sakellaridiová (GRE), Stevensová (NED) – SMÉKALOVÁ, VALENTOVÁ 5:7, 2:6
HINDOVÁ, KUBÁŇOVÁ – Kulambajevová (KAZ), Semenistá (LAT) 4:6, 3:6