Úžas, radost i narušení plánů s dovolenou. Bylo to fakt hustý, shodli se junioři o večeři šampionů

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Areál TK Sparty Praha hostil ve středu tiskovou konferenci se třemi juniorskými wimbledonskými šampiony. Před novináře předstoupil Jakub Filip, jenž vyhrál s Italem Gabrielem Vulpittou čtyřhru chlapců, a Alena Kovačková. Ta zvítězila v dívčí čtyřhře po boku Laury Samsonové, která se připojila prostřednictvím videohovoru z rodinné dovolené, kterou přitom museli její rodiče kvůli úspěchu své dcery odložit.

Všichni tři juniorští šampioni byli součástí úžasného úspěchu českého tenisu na letošním Wimbledonu. V nedělních finálových zápasech navázali na sobotní triumf Markéty Vondroušové ve dvouhře a byli jakýmsi předkrmem před večerním vítězstvím Barbory Strýcové ve čtyřhře. Filipa, Kovačkovou i Samsonovou spojilo během nedělního programu i to, že dosáhli na největší úspěchy svých juniorských kariér. Ač mezi favority nepatřili.

„Byl to magický Wimbledon,“ zářil prezident ČTS Ivo Kaderka. „O České republice se díky tenisu mluví po celém světě,“ přitakal předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. „Nemám slov. Je to neskutečný úspěch,“ shrnul za všechny Miroslav Malý, ředitel klubu TK Sparta Praha, ze kterého wimbledonští šampioni pocházejí.

Letošní Wimbledon byl i právě zásluhou českých juniorů nejúspěšnějším v historii. „Je to super zážitek a dobrý výsledek. Užily jsme si to hodně,“ poznamenala Kovačková z pohledu svého páru se Samsonovou.

Teprve patnáctiletý pár navázal na juniorský wimbledonský triumf Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové z roku 2013. Kovačková přiznala, že ji právě populární duo K+S dost inspiruje. „V deblu to jsou hodně velké vzory. Ani nevím, kolik mají vyhraných grandslamů, asi hodně,“ smála se.

Samsonová, která se připojila k tiskové konferenci za pomoci videohovoru z rodinné dovolené, dokonce musela kvůli wimbledonskému finále a pozdějšímu triumfu měnit plány.

„Upřímně jsem s tím vůbec nepočítala. Na dovolenou jsem měla jet už při Wimbledonu, ale když jsme se dostaly do finále, na poslední chvíli jsme s rodinou měnili letenky,“ vysvětlovala mladičká tenistka, která si trofej z Wimbledonu odvezla s sebou na dovolenou. „Jsme v apartmánu, snad ji nikdo nevezme,“ poznamenala s úsměvem.

Všichni si večer po svých triumfech užili i tradiční wimbledonskou večeři a bál, kam mají přístup z tenistů pouze šampioni všech kategorií. „Bylo to fakt hustý! Byla jsem moc ráda, že jsem tam mohla být. Byla jsem ráda, že jsem tam mohla potkat Alcaraze a všechny, kteří vyhráli,“ vzpomínala Samsonová.

S jejími slovy souhlasil i Jakub Filip, jenž se přitom na startu s Italem Vulpittou dohodl jen pár dní před startem turnaje. Ukázalo se to jako parádní volba. „V průběhu večeře jsem si říkal, jestli je to vůbec pravda. Nebyl tam třeba ani Djokovič, byli tam jenom vítězové. Byla to pocta, životní zážitek a šok,“ pravil český junior, který v tu chvíli ještě vstřebával radost ze zisku trofeje, která ho doslova okouzlila.

„Když jsem trofej po finále dostal, nespustil jsem ji z očí. Měl jsem ji s sebou i v letadle na palubě,“ usmíval se.

Díky triumfu ve Wimbledonu si čeští šampioni výrazně polepšili i v juniorských žebříčcích ITF. Filipovi náleží 35. místo. Stejné umístění náleží i Kovačkové a Samsonová se dokonce vyhoupla na 20. pozici. Pro všechny pak platí, že se jedná o jejich kariérní žebříčková maxima.