Dozvuk wimbledonského finále. Djokovič musí za rozbití rakety zaplatit pokutu

- Jan Vojkůvka

Letošní finále Wimbledonu přineslo nervydrásající a strhující podívanou v souboji mezi Carlosem Alcarazem a Novakem Djokovičem. V průběhu pátého setu duelu, jenž vyhrál Alcaraz 3:2 na sety, Djokovičovi přetekly nervy a po ztrátě servisu ve třetí hře rozlomil svou raketu o stojan sítě. Za tento svůj prohřešek bude muset dodatečně zaplatit pokutu.

Djokovič byl potrestán pokutou 8 tisíc amerických dolarů, což v přepočtu dělá 169 tisíc korun. Jedná se o jasný vzkaz pořadatelů, že takové excesy hlavně na centrálním kurtu All England Clubu nestrpí.

Jistě, pro Djokoviče jsou to drobné. Přeci jen si postupem do finále Wimbledonu vydělal přes jeden a půl milionu dolarů. Bučení publika také není něčím, co by jej rozhodilo. Přesto, jako legenda Wimbledonu moc dobře ví, že takové chování na centrální kurt nepatří. V danou chvíli si ale nemohl pomoct.

Byla to totiž dlouhá a klíčová výměna. Djokovič čelil brejkbolu a během výměny dokonce uklouzl a spadl na zem. Přesto se udržel ve hře a dokonce začal útočit. Jenže po přechodu na síť jej Alcaraz prohodil. Naštvaný Djokovič poté raketou třískl do stojanu sítě a zlomil ji.

„Není moc o čem mluvit. Byl jsem plný frustrace,“ říkal na tiskové konferenci po finále, během něhož za svůj exces dostal od umpirového rozhodčího varování. „V předchozím gemu jsem měl brejkboly. Bylo to pár těžkých výměn. Hrál úžasně a zrovna mi prolomil servis, což k vítězství v pátém setu stačilo,“ dodal a více situaci komentovat nechtěl.