Top 10 je meta pro všechny, raduje se Vondroušová z žebříčku. Turnaj mistryň? Zatím daleko, podotkla

- Jan Vojkůvka

Markéta Vondroušová se vrátila z Londýna a v úterý měla v areálu I. ČLTK na pražské Štvanici setkání s novináři. Behem své tiskové konference, kterou v přímém přenosu přenášel web iDnes.cz, ocenila především fakt, že ustála enormní tlak, který na ni v posledních kolech Wimbledonu dopadal.

Markéta Vondroušová jako vítězka travnatého grandslamu? Pokud měla někdy vyhrát grandslam, rozhodně si nikdo nepředstavoval, že by k tomu mohlo dojít ve slavném All England Clubu, kde se jí nikdy nedařilo. Jenže letos zářila a senzace byla na světě! Na „neoblíbené“ trávě! „Dokázala jsem si, že na ní umím hrát,“ řekla Vondroušová během setkání s novináři.

Že ji v určitých chvílích svazovala nervozita, to na sobě nedala znát. Mentálně byla ohromně silná a nenechala si tíhu okamžiku vstoupit do mysli. „Jsem pyšná, že jsem to zvládla hlavou. Ty dva týdny byly náročné, hrála jsem hodně zápasů, od posledních kol mi navíc chodilo hrozně moc zpráv. Že jsem to dokázala ustát, je překvapení,“ usmívala se šampionka.

Česká hráčka se stala vůbec první tenistkou open éry, která ve Wimbledonu vyhrála jako nenasazená. To se výrazně projevilo v jejím žebříčku, když se vyhoupla ze 42. pozice na 10. místo světa. Další pokořený kariérní milník, o kterém dlouho snila.

„Myslím, že TOP 10 je taková meta pro všechny, co začínají s tenisem. Grandslam je sice víc, ale že jsem v žebříčku takhle poskočila, je skvělé. Je to výhoda i pro nasazení na další turnaje,“ potěšilo Vondroušovou, která udělala také významný krok k tomu, aby se poprvé v kariéře podívala na finálový Turnaj mistryň.

Byť má jako grandslamová vítězka lepší výchozí pozici a nemusí nutně skončit v elitní osmičce, přesto k této možnosti přistupuje s pokorou a až tak daleko nepřemýšlí. „Zatím na to nemyslím. Jsem sice v race (WTA Race, pozn. redakce) vysoko, je to ale dost daleko a je tam dost holek, co o tom také mohou uvažovat,“ upozornila Vondroušová.

Řadu lidí pochopitelně zajímá, jak se vyvíjí situace s tetováním trenéra Jana Hernycha. S ním uzavřela Vondroušová sázku, že když vyhraje Wimbledon, nechá se potetovat. Prozatím k tomu ale nebyla příležitost. „Ještě nevíme, kdy půjde, ale snad brzy,“ smála se Vondroušová.

„Uděláme to, ale musí se to pořádně promyslet,“ přitakal Hernych.

Česká tenistka si nyní trochu od tenisu odpočine. Odcestuje do Sokolova a do konce týdne prý hrát určitě nebude. Zkusí doléčit lehce zraněný kotník a k tréninku by se ráda vrátila příští týden. „Na začátku srpna poletíme do Montrealu,“ nastínila svůj nejbližší plán čerstvá světová desítka.