Nikdy jsem proti takovému tenistovi nehrál! vysekl Djokovič poklonu

- Radek Štohl

Když došla řeč na Carlose Alcaraze, jeho finálového wimbledonského přemožitele, bylo téměř nemožné jej zastavit. Novak Djokovič po nedělní pětisetové neúspěšné bitvě smekl před teprve dvacetiletým soupeřem, který v budoucnosti může dohnat největší velikány bílého sportu. „Nikdy jsem proti takovému tenistovi nehrál!“ přiznává 36letý Srb.

Jen si vzpomeňte: Djokovič s Alcarazem proti sobě nastoupili před měsícem a půl. Po dvou úchvatných setech semifinále Roland Garros se nakonec nejvíce mluvilo o křečích mladého Španěla.

Stačilo málo a dnes už dvojnásobný grandslamový šampion se z pařížského neúspěchu rychle vzpamatoval. Na konci června ovládl generálku na Wimbledon v Queen's Clubu, v polovině července si podmanil i nejslavnější turnaj světa.

Novak Djokovič tím přišel o pátý wimbledonský triumf v řadě. „Nečekal jsem, že by už letos mohl být na trávě tak dobrý. Ukázal však, že v současnosti je nejlepším hráčem světa,“ smekl Srb před o 16 let mladším protivníkem. „A pokud mám být upřímný, tak proti takovému tenistovi jsem nikdy nehrál!“

Carlos Alcaraz nepřestává udivovat. Vždyť teprve před dvěma měsíci oslavil 20. narozeniny. Jeho letošní bilance však hovoří za vše: 47 výher a pouhé čtyři prohry!

V probíhající sezoně už získal šest titulů – tři na antuce, dva na trávě a jeden na tvrdém povrchu. O všestrannosti nemůže být pochyb.

„Lidé toho o něm za poslední rok hodně namluvili. Je pravda, že má něco málo od každého z naší velké trojky – Rogera (Federera), Rafy (Nadala) a mě,“ klání se Djokovič před mladým tenistou.

V čem podle něj aktuální světová jednička vyniká?

„Je to velký bojovník, má buldočí španělskou mentalitu a neuvěřitelnou obranu jako Rafa. Navíc využívá krásné slajzované bekhendy. Je komplexním hráčem,“ chválí Alcaraze, na kterého v žebříčku dvouhry ztrácí 880 bodů.