Šampionka Strýcová: Pohádka je napsaná do konce, oslavy budou dlouhé!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Těsně před nedělní půl desátou večer se v Londýně završila pohádka Barbory Strýcové a její parťačky Su-wej Sie. Tchajwanská tenistka proměnila křižným forhendovým prohozem mečbol proti páru Elise Mertensová, Storm Hunterová (7:5, 6:4) a spustila tím erupci emocí své kamarádky Strýcové. Ta padla na kolena a užívala si své druhé vítězství na Wimbledonu. Česko-tchajwanský pár zcela nečekaně zopakoval svůj triumf z roku 2019.

Nebojíte se, že se probudíte ze snu?
Trochu se bojím, protože si říkám, jestli je to pravda. Měla jsem tady ale tolik lidí a tolik z nich mě štíplo, že to pravda je. Takže už se nebojím. Těším se, jak si to teď užiju na bále. Je to až k neuvěření, co se nám povedlo.

Jaké emoce jste prožívala po proměněném mečbolu?
Nevěřila jsem, že Su-wej zahraje takový úhel. V ten moment jsem spadla na kolena a nevěřila jsem tomu. Koukla jsem se na ni a na celou svou rodinu a bylo to neuvěřitelné. Neskutečný pocit.

Byly emoce na stejné úrovni jako v roce 2019, nebo dokonce větší?
Tohle je větší. Za tímhle je velký příběh, který obnáší to, že jsem porodila miminko, mého milovaného syna. Se Su-wej jsme nehrály velmi dlouho, takže ta pohádka je napsaná do konce a má happy end. Jsem za to moc ráda, protože jsem si to moc přála.

Kdo vám držel palce v hráčském boxu?
Můj přítel, sestra, táta, neteř, David Kotyza, který tu zůstal se mnou kvůli tomu zápasu. Toho si strašně moc vážím, protože jsme tu prožili v roce 2019 neuvěřitelný úspěch (Kotyza tehdy Strýcovou trénoval a pomohl jí k semifinále ve dvouhře a titulu ze čtyřhry, pozn. red.). Byl tam můj trenér Diego, lidi od Su-wej a důležití lidi, které jsem tam chtěla mít.

Na kurt jste nastoupily až po dlouhém mužském finále mezi Alcarazem a Djokovičem. Jaké bylo čekání?
Strašně dlouhé, ale bylo to déjà vu, protože jsme to měly v roce 2019 podobné. Tehdy se hrálo skoro pět hodin (Djokovič porazil Federera v pěti setech, naopak letos v pěti setech prohrál, pozn. red.). Trochu jsme si z toho dělaly srandu, ale bylo to dlouhé.

Kolik jste letos měla v All England Clubu déjà vu?
Strašně moc. Každý den jich bylo třeba deset!

Stále platí, že po Wimbledonu plánujete další turnaje?
Ano, plánuju pořád Prahu a US Open. Musí mi to projít hlavou, ale mám to pořád naplánované.

Jaká bude oslava triumfu?
Budou to dlouhé oslavy a asi si dáme i pár skleniček. (usmívá se)

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Finále ženské čtyřhry
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 5:7, 4:6