Maky má ráda svůj klid. Tenis nebere jako práci, říká manžel Vondroušové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Kdekdo se možná chechtal, jak stoicky reagoval Štěpán Šimek na wimbledonský triumf své manželky Markéty Vondroušové. Vytáhlý mladík ale podporoval svou Maky ve chvílích, když jí bylo mimo televizní kamery kvůli zraněním nejhůř. A v sobotu 15. července si mohl povoláním projektový manažer vychutnat pocit, že se jeho milá stala šampionkou nejslavnějšího tenisového turnaje světa.

Dalo se čekat, že vaše žena uspěje na Wimbledonu?
Nikdo to nečekal, i když Maky má výbornou sezonu. Některé turnaje se povedly, jiné méně. Ale hlavně na ní pozoruji obrovský posun v hlavě. V té se hrozně zlepšila, a proto vždy čekám, že bude hrát dobře. Ale že vyhraje Wimbledon, to jsem tedy nečekal.

Během Wimbledonu se z vás stal patrně nejslavnější hlídač kočky na světě, že?
(směje se) Jo, tak na dva dny jím teď asi budu. Je to sranda, ale my tyhle starosti řešíme s naší kočkou pořád. Pokaždé, když někam vyrazím, musíme mít hlídání. Ale to jsou příjemné starosti.

Nepřicházelo v úvahu, že by kočka Frankie zůstala sama doma?
Frankie je hrozně společenská a aktivní. Byla by hodně smutná, kdyby byla doma chvíli sama. Byt už nám skoro celý zničila. Teď, když nemá co ničit, už je to víc v klidu.

Partnerem Markéty jste už léta. Jak podle vás přistupuje k tenisu?
Maky je oproti ostatním hráčkám specifická v tom, že tenis nebere jako práci. Ona jím žije. Na turnaji třeba odehraje dva zápasy za den a na hotelu si pak pustí tenis. Dál kouká na ostatní zápasy a hrozně ji to baví. Možná to je špatně, ale zároveň je vidět, jak sportem žije. A to je podle mě hrozně výjimečné.

Markéta vám dala wimbledonským triumfem perfektní dárek k prvnímu výročí svatby, kterou jste měli 16. července 2022. Těší vás, jak se to sešlo?
Mysleli jsme na to, je to prostě krásný. A zároveň když si vzpomenu, jaké jsme měli myšlenky v době svatby... Maky měla zrovna sundanou sádru, nevědělo se, jak bude hrát, jestli se někdy ještě plnohodnotně vrátí. Že za rok vyhraje Wimbledon? To je pro mě úplně nepochopitelný.

O vaší manželce se ví, že je soutěživá, ale zároveň působí na kurtu poměrně flegmaticky. Jak to tedy je?
Je flegma, pokud nejde o nějakou soutěž. Jakmile se něco začne počítat na body a výhry, jde všechno stranou. A to už začíná být hodně vyhrocený.

Co byste o ní ještě řekl jako o člověku?
Má ráda svůj klid. Někdo rád chodí na večírky, slaví, pořád něco zapíjí s hromadou kamarádů. Maky je spíš klidnější, radši si doma pustí seriál a tak si odpočine. Je v tomhle ohledu relativně klidný člověk až introvert.