Wimbledonský titul v 15 letech! Povzbuzujeme se, i když se nedaří, říkají Samsonová a Kovačková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Přestože je oběma teprve patnáct let, dokázaly Laura Samsonová a Alena Kovačková ovládnout juniorskou čtyřhru na Wimbledonu! České naděje přemohly ve finálovém souboji před početným publikem na dvorci číslo 3 britské duo Hannah Klugmanová, Isabelle Lacyová 6:4 a 7:5. Domácí reprezentantky sice ve druhé sadě dohnaly manko 1:5, členky TK Sparta Praha ale napínavou koncovku perfektně zvládly.

„Daly jsme do toho všechno a vyplatilo se. Máme radost,“ hlásila Laura Samsonová. „Užily jsme si to tady spolu, bylo to dobrý,“ navázala na svou parťačku Alena Kovačková.

České juniorky ztratily na cestě za titulem pouze jeden set, zbylých deset vyhrály. Svým triumfem navázaly na úspěch Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové z roku 2013. Poslední krok uskutečnily před stovkami fanoušků, kteří výrazně více povzbuzovali domácí tenistky.

„Určitě to bylo trochu motivující, ale v některých fázích zápasu i nepříjemné. Nervózní jsem určitě byla! Vždycky, když fanoušci fandili v nevhodnou chvíli, nervozita byla vidět. Ale snažila jsem se ji skrývat,“ vyprávěla Samsonová.

Ona ani její parťačka Kovačková na sobě ale ve finálové bitvě nedaly nic znát a trpělivě si dokráčely k vítězství. Mečbol proměnily díky forhendové chybě soupeřky.

„Ze začátku jsme byly trochu nervózní, ale potom jsme se chytly. Na konci už soupeřky neměly co ztratit, a tak do toho šly. Naštěstí jsme je ale brejkly na 6:5 a Laura pak utkání doservírovala,“ uvedla drobnější z dua Kovačková.

Její vyšší parťačka Samsonová je schopná svým kvalitním servisem atakovat hranici 170 kilometrů za hodinu a je schopná zatlačit soupeřky z obou základních úderů.

„Laura hodně švihá, je spíše agresivní hráčka. Hodně mi to pomáhá. A je dobře, že mě povzbudí, i když se mi třeba nedaří,“ děkovala své parťačce Kovačková.

„Ája mi věří, i když se mi nedaří, a povzbuzuje mě. To je úplně nejlepší!“ oplatila kompliment Samsonová.

Usměvavé české duo si v utkání nejméně dvakrát vyzkoušelo i jestřábí oko, což prožívala hlavně Kovačková. „Je to hodně stresující!“ glosovala při vzpomínce na jeden úspěšný a jeden neúspěšný pokus.

„Vždy, když to bylo, tak mi Ája říkala: ‚Prosím, prosím, prosím!‘,“ smála se Samsonová.

České šampionky po svém triumfu pozorně sledovaly i finále mužské dvouhry mezi Novakem Djokovičem a Carlosem Alcarazem, kde měly o svém favoritovi jasno. „Fandíme Alcarazovi!“ shodly se.

„Ještě nikdy tady nevyhrál, přála bych mu to,“ vyznala se Samsonová. „Naopak Djokovič už tady zvítězil mockrát a hlavně by dorovnal Federera v počtu osmi titulů. A to prostě nesmí, to má zakázané!“ doplnila s nadsázkou.

Kovačková potvrdila, že kromě Jeleny Rybakinové obdivuje také zmíněného Alcaraze, jenž se nakonec dočkal triumfu 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6 a 6:4. „Má hodně dobré nohy, doběhne skoro všechno. A má hodně dobré kraťasy,“ obdivně uzavřela Kovačková.