Srdce fandilo Markétě. A snad jí moje rada pomohla, říká legendární Navrátilová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Legendární Martina Navrátilová přihlížela v sobotu na centrálním dvorci Wimbledonu po devíti letech dalšímu českému triumfu, když Markéta Vondroušová opanovala finále proti Tunisance Uns Džábirové (6:4, 6:4). Devítinásobná šampionka travnatého grandslamu měla následně pro čtyřiadvacetiletou Vondroušovou pouze slova chvály.

„Markéta udržela lépe nervy. Uns má ráda, když na ni soupeřky dávají rány. Když ale musí ty rány dělat sama a akcelerovat, tak to nemá tak ráda. Markéta hraje podobný tenis jako Uns a navíc jí trochu pomáhalo, že je levačka,“ vyprávěla Martina Navrátilová.

Jedna z nejlepších sportovkyň všech dob v sobotu znovu sledovala tenistku z její rodné země, jak zvedá nad hlavu mísu Venus Rosewaterové. Dosud naposledy jí takovou radost udělala Petra Kvitová v roce 2014.

„Fandila jsem Markétě, ale přála jsem i Uns. Ona je dobrá hráčka a dobrý člověk. Pro mě to bylo skoro vyrovnané, srdce ale stejně fandilo Markétě,“ doznala se legenda.

Šestašedesátiletá Navrátilová se společně s trenérem Janem Hernychem, rádcem Jiřím Hřebcem a další legendou Janem Kodešem také podílela na přípravě taktiky pro Vondroušovou před finále proti Džábirové.

„Radila jsem jí jen z hlediska emocionální stránky, že je to prostě další zápas. Aby se soustředila na daný míč a na přítomnost. Snad to pomohlo,“ poznamenala Navrátilová.

Podle bývalé světové jedničky je nesporné, že Vondroušové mentálně výrazně pomohl zázračný obrat ve čtvrtfinále proti Jessice Pegulaové. Češka prohrávala ve třetí sadě už 1:4 a 30:40, nakonec ale zvítězila 6:4, 2:6 a 6:4.

„To vždy pomáhá. Zaprvé porazila čtvrtou hráčku na světě a zadruhé otočila zápas, který měla prohrát. Nevzdala se, pořád bojovala a začala hrát lépe,“ pochválila ji Navrátilová.

Blízký okruh lidí kolem čerstvé šampionky říká, že jí zisk wimbledonské trofeje pomůže v tom, aby si tenis více užívala. A co na to říká velezkušená Navrátilová?

„Tlak je něco, co může sama kontrolovat. Ostatní hráčky ji teď budou chtít víc porazit, protože pro ně bude představovat dobrý skalp. To bude trochu těžší. Ale je to hezký problém. I kdyby už nevyhrála žádný zápas, Wimbledon jí nikdo nevezme. A možná k tomu může ještě něco přidat,“ doplnila vítězka 18 grandslamů ve dvouhře.