Wimbledonský triumf Maky? Neskutečné, asi zase začnu brečet, líčí její nejlepší kamarádka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Bok po boku z hráčského boxu sledovali, jak Markéta Vondroušová kráčí za wimbledonskou trofejí. Miriam Kolodziejová a její přítel David Škoch doprovázeli šampionku po celou londýnskou misi, uklidňovali ji před finále, soutěžili s ní v deskovkách v pronajatém baráčku a nakonec jí tleskali při zvedání talíře Venus Rosewaterové nad hlavu.

„Je to fakt neskutečné. Asi zase začnu brečet. Emočně to bylo moc příjemné,“ vyprávěla chvíli po finále Miriam Kolodziejová, která je nejlepší kamarádkou Markéty Vondroušové.

„S její ségrou Julčou jsme za stavu 30:0 v posledním gemu začaly brečet, pak jsme se držely za ruce a já se na to nechtěla ani dívat. Naštěstí jsem se dívala. A pak přišly emoce. Všichni jsme na sebe po mečbolu skákali a brečeli,“ živě líčila tenistka Kolodziejová.

Šestadvacetiletá Češka si spolu s týmem užije večerní oslavu, na kterou bylo zaděláno už odpoledne, kdy si početná česká parta připíjela na hráčské terase. „Pivo si Markéta dá. Musíme nakoupit. Užijeme si to pospolu doma, uděláme oslavu,“ plánuje Kolodziejová.

„V neděli ráno ale s Davidem odjíždíme, takže asi žádné velké oslavy nebudou. Ale já, která nepiju, si s ní přípitek dám,“ usmívala se tenistka s přezdívkou Miri, kterou čeká příští týden turnaj v Budapešti.

Její partner David Škoch, který je juniorským šampionem Wimbledonu z roku 1992, vstřebával silné emoce z finále podobně jako Miriam. „Je neskutečné, co Maky dokázala. Všichni jsme v šoku,“ přiznal pár desítek minut po finále.

„Přijde mi, že sama Markéta pochopila, že potřebuje hrát agresivněji. Víc chodí do returnů, což je znát. Celé její pojetí je agresivnější,“ pochválil Vondroušovou. „Před finále jsme vymýšleli srandičky a různá témata, abychom ji rozptýlili. To jsme ostatně dělali během celého zdejšího pobytu.“

Škoch působí také jako trenér u českých juniorů, a tak má o úspěších ve všech kategoriích dokonalý přehled. „Momentálně je Česko vážně mocnost. Tenis u nás jede a je na vlně. A myslím, že dozrává další generace,“ libuje si Škoch.

A má stoprocentní pravdu. Po sobotním finále Vondroušové je ve Wimbledonu na programu „česká“ neděle. Barbora Strýcová naskočí do deblového finále po boku Tchajwanky Su-wej Sie, Nikolu Bartůňkovou čeká finále juniorské dvouhry, Laura Samsonová a Alena Kovačková zabojují mezi juniorkami o deblovou trofej a na tutéž metu útočí Jakub Filip s Italem Gabrielem Vulpittou.