Z tenisového okruhu až na Evropské hry. Štěpánek patří v padelu mezi českou elitu

- Michal Hladký

Ještě donedávna jste mohli Antonína Štěpánka znát z tenisových kurtů. Několik let objížděl turnaje na okruhu ITF, dokonce ovládl MČR ve čtyřhře. Teď své zkušenosti prodává v dalším raketovém sportu – padelu. Že jste o něm ještě neslyšeli? Není divu, v Česku je tento hybrid mezi tenisem a squashem teprve na samém počátku. A Štěpánek patří mezi elitní tuzemské hráče, nedávno si dokonce zahrál na Evropských hrách v polském Krakově.

Kurt pro padel je přibližně třikrát menší než ten tenisový, přičemž po většině svého obvodu je lemován zdmi, které hráči mohou využívat ve svůj prospěch. „Je to velmi akční sport. Tenisté mohou využít kvalitní voleje, postřeh či dobrý odhad pro míč,“ nechal se slyšet Antonín Štěpánek.

Bývalý 1235. tenista světového žebříčku dvouhry reprezentoval Česko v padelu na nedávných Evropských hrách v Krakově. V Polsku se po boku Otakara Vénose utkal s belgickou dvojicí Deloyer, Coene, které Češi podlehli v úvodním kole po setech 3:6 a 0:6.

A i přes porážku u něj panovalo nadšení. „Byl to jednoznačně vrchol mé sportovní kariéry. V životě by mě nenapadlo, že budu mít šanci se podívat na takovou akci. Zážitek to byl obrovský, atmosféra byla opravdu skvělá,“ těšilo ho.

Česká padelová výprava totiž sbírala na Evropských hrách převážně zkušenosti. „Světové špičce zatím nemáme šanci konkurovat. Z našich sousedů se nejvíce daří Němcům, v globálním měřítku pak dominují jižanské státy – Španělsko nebo Argentina,“ popsal prostředí tohoto mladého sportu Antonín Štěpánek.

„U nás je padel bohužel pouze na rekreační úrovni. Věnuji se mu spíše jako koníčku, na druhou stranu bych tomuto sportu rád dával více energie. Bohužel kvůli tomu, jaké jsou v Česku trénovací možnosti, to zatím příliš nejde,“ dodal.

Na Evropských hrách si padel svou premiéru odbyl, nicméně ambice tohoto mixu mezi tenisem a squshem jsou daleko vyšší. A stejně tak i Antonína Štěpánka. „Pokud by se padel dostal na velkou olympiádu a já s ním, byl by to splněný sen.“

Jak už bylo v úvodu zmíněno, dříve se Štěpánek věnoval na vysoké úrovni tenisu. I když se na okruhu ITF už dva roky neobjevil, tak bílý sport nebere jako uzavřenou kapitolu. „Stále u něj zůstávám, věnuji se práci tenisového trenéra. Také objíždím české turnaje a hraji mistráky u nás i v Německu,“ zmínil na závěr.


Galerie