Uděláme si hostinu, vyzval Djokovič před finále. Není čas na strach a únavu, burcuje Alcaraz

- Jan Vojkůvka

Světovou jedničku Carlose Alcaraze čeká první finálová grandslamová bitva s legendárním Novakem Djokovičem v kariéře. V pátečních semifinálových zápasech byli tenisté, které dělí šestnáct let a spojuje fakt, že jsou nejlepšími hráči současnosti, nezastavitelní. Své soupeře porazili shodně 3:0 na sety a v neděli se utkají v All England Clubu o nejcennější tenisový grál světa.

Alcaraz, teprve dvacetiletý Španěl, který má na kontě jeden grandslamový titul (US Open 2022), se ve wimbledonském finále postaví rekordmanovi Novakovi Djokovičovi, jenž na turnajích velké čtyřky vybojoval již 23 trofejí. Přestože se oba soupeři utkali již dvakrát, až jejich třetí duel proběhne v grandslamovém finále, tedy na samém vrcholu, o kterém sní každý tenista na světě.

Bude se jednat o skutečný souboj generací. Alcaraz je mužem, jemuž patří budoucnost a předpovídají se mu velké věci. Djokovič je naopak mužem, jemuž vedle minulosti prakticky patří i současnost a ještě se chce nějaký čas udržet na vrcholu. Ostatně, letos už vyhrál Australian Open i Roland Garros a na největších turnajích roku zatím v této sezoně nenašel přemožitele.

Zápas s Alcarazem však srbská hvězda nehodlá podcenit. Byť bude favoritem. Loni na antuce v Madridu s ním totiž Djokovič prohrál. „Tohle je pravděpodobně nejočekávanější finále od začátku turnaje, od většiny lidí. Alcaraz a já. Bude to jeho první finále ve Wimbledonu. Je tak mladý, ale neuvěřitelně konzistentní, a to i na trávě,“ vysekl nadcházejícímu soupeři poklonu grandslamový rekordman.

„Nemyslím si, že mnoho lidí čekalo, že bude hrát tak dobře. Jeho hra je v podstatě vyvinutá pro antukové a pomalejší tvrdé kurty. Ale byl neuvěřitelně úspěšný v adaptaci na tento povrch,“ podotkl Djokovič. „Je úžasný hráč. Skvělý chlap i mimo kurt. Respektuje historii tohoto sportu i každého soupeře.“

Podle Djokoviče bude finálový souboj otevřený, byť zkušenosti hrají jednoznačně v jeho prospěch. „Mám více zkušeností s grandslamovými a wimbledonskými finálovými zápasy. Ale je ve skvěle formě. Je velmi motivovaný. Je mladý a je hladový po vítězství. Já mám ale taky hlad, tak si uděláme hostinu,“ dodal s úsměvem a příslibem, že finálový souboj bude stát za to.

Španěl Alcaraz s poklonami vůči soupeři rovněž nešetřil, ale jak velí jeho mládí, pořádně burcoval i své sebevědomí. „Každý ví, že je legendou. Bude ohromně těžkým soupeřem. Hrát s Novakem bude něco výjimečného. Není čas na strach ani na únavu,“ upozornil Alcaraz, jehož právě únava zastavila v posledním vzájemném duelu v semifinále Roland Garros.

„Musím v sebe věřit. Budu věřit, že ho dokážu na tomto kurtu porazit. Budu bojovat. Viděl jsem, že na centrálním kurtu nebyl od roku 2013 poražen, takže to bude pořádná výzva. Ale jsem na ni připraven,“ dodal bojovně.

Finále se bude hrát v neděli odpoledne, pravděpodobně od 15 hodin. Vedle titulu z All England Clubu se bude hrát i o post světové jedničky.