Wimbledon: Životní úspěch! Vondroušová slaví grandslamový titul! Hned čtyři junioři se prodrali do finále

- Redakce

Markéta Vondroušová slaví životní úspěch! Česká tenistka si senzačně podmanila letošní Wimbledon a v All England Clubu slaví zisk trofeje jako první nenasazená tenistka v Open éře! Světovou šestku Uns Džábirovou ve finále porazila 6:4, 6:4. Nikola Bartůňková vyzrála v semifinále juniorky na nasazenou jedničku Kornějevovou a postoupila do wimbledonského finále. To bude hrát v neděli, stejně jako Barbora Strýcová v ženské čtyřhře. Do finále prošli v juniorských čtyřhrách rovněž Jakub Filip, Alena Kovačková a Laura Samsonová.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová to dokázala! Poté, co prohrála finále Roland Garros v roce 2019 a neuspěla v souboji o zlatou olympijskou medaili v Tokiu 2021, tak své třetí velké finále už zvládla! A to na povrchu, na němž se doposud trápila!

Letošní tráva ve Wimbledonu však Markétě neskutečně sedla. Pokořila několik skvělých travařek a v sobotu si poradila i s dvojnásobnou finalistkou Džábirovou, kterou porazila za pouhých 80 minut dvakrát 6:4!

Když proměnila svůj druhý mečbol, s širokým úsměvem a úlevou padla na pažit na zaplněném centrálním kurtu, kde pod dohledem svých nejbližších dokázala svůj herní styl přizpůsobit taktice soupeřky. Výsledkem bylo pouhých 13 nevynucených chyb oproti 31 chybám Džábirové, která proti běhavé Češce musela riskovat. A to se nevyplatilo.

V obou setech musela Vondroušová otáčet skóre, což se jí ovšem povedlo. V úvodním dějství prohrávala s Džábirovou 2:4, dokázala ale čtyřmi gemy v řadě ukořistit první set a ujmout se ve finále vedení. Ve druhém setu pro změnu prohrávala 1:3, nicméně i tentokrát se s nepříznivým vývojem skóre popasovala znamenitě a pod zataženou střechou centrálního kurtu dotáhla utkání do vítězného konce.

Zatímco Vondroušová slavila i se svými nejbližšími ve svém hráčském boxu, Džábirová propukla v pláč. Ten neskrývala ani při předávání trofejí. Ani napodruhé nedokázala Wimbledon vyhrát. „Tohle je asi nejbolestivější porážka v kariéře,“ vzlykala, načež statečně pogratulovala své soupeřce.

„Je to úžasný pocit,“ zářila naopak Vondroušová po převzetí trofeje od Kate Middletonové, princezny z Walesu. „Nevím, co se teď děje. Uns, jsi pro všechny inspirací a jsi úžasná. Doufám, že jednoho dne vyhraješ. Loni touto dobou jsem měla sádru. Je úžasné, že tady můžu stát a držet tuto trofej. Tenis je bláznivý!“ smála se.

Během rozhovoru na kurtu se Vondroušové moderátorka zeptala, jestli titul oslaví novým tetováním. Česká tenistka s radostí připomněla sázku, kterou před turnajem uzavřela. „Jestli budu mít nové tetování, to nevím, ale před Wimbledonem jsem se vsadila se svým trenérem, že když vyhraju, tak si jedno udělá on,“ rozesmála všechny na dvorci včetně kouče Jana Hernycha, který nebude mít na výběr.

Markéta Vondroušová se stala třetí českou šampionkou Wimbledonu v samostatné historii země. Navázala na tituly Jany Novotné (1998) a Petry Kvitové (2011 a 2014).

Díky wimbledonskému titulu bude z Vondroušové také poprvé v kariéře členka elitní desítky světového žebříčku. V pondělním vydání se vyhoupne právě na 10. místo a vylepší své dosavadní žebříčkové maximum o čtyři pozice.

Koolhof se Skupskim slaví wimbledonskou trofej
Finále wimbledonské čtyřhry mužů se proměnilo v relativně jasnou záležitost. Wesley Koolhof a Neal Skupski porazili Marcela Granollerse s Horaciem Zeballosem dvakrát 6:4.

Ani jednou neztratili servis, přičemž soupeře brejkli vždy jednou v každém setu. V tom prvním přišel o podání Granollers, když na brejkbol udělal dvojchybu, ve druhém dějství si pak servis nepodržel jeho argentinský spoluhráč.

Nasazené jedničky tak oplatily svým soupeřům porážky z předchozích dvou ročníků Roland Garros a můžou slavit ve své druhé sezoně svůj premiérový grandslamový titul.

Bartůňková slaví postup do finále Wimbledonu! Přerušila unikátní sérii
Nikole Bartůňkové (348.) se ve wimbledonské juniorce povedl skutečný majstrštyk! V semifinále dvouhry si vyšlápla na nasazenou jedničku a vítězku Australian Open i Roland Garros Alinu Kornějevovou (324.), kterou porazila 6:4, 7:6(2) a přerušila její unikátní grandslamovou sérii!

Čerstvě šestnáctiletá Kornějevová, která v této sezoně ještě na juniorských grandslamech nepoznala v singlu hořkost porážky a toužila po útoku na juniorský kalendářní grandslam (k čemuž by potřebovala vyhrát i US Open), nedokázala v souboji se sedmnáctiletou Češkou najít recept vedle hry soupeřky ani na silný vítr, s nímž si naopak Bartůňková poradila na jedničku.

V prvním setu se pouze Bartůňkové povedlo uspět na returnu a ve třetím gemu prorazit podání Kornějevové. Druhý set se dlouho vyvíjel zcela opačně a mladá Ruska se prodrala do vedení 5:2. Pak ale nevyužila na returnu dva setboly a Bartůňková se rebrejkem v deváté hře vrátila do druhé sady. O jejím osudu nakonec rozhodl tiebreak, ve kterém si česká hráčka vypracovala čtyři mečboly, proměnila ale hned ten první.

„Byl to velmi těžký zápas. Podmínky byly strašné, nemohly jsme pořádně servírovat. Alinu znám a vím, že hraje výborně. Je to pro mě skvělé vítězství,“ radovala se Bartůňková.

Kovačková se Samsonovovou porazily nasazené dvojky a jsou ve finále
Alena Kovačková s Laurou Samsonovou porazily v semifinále wimbledonské juniorky slovensko-italskou dvojici Renátu Jamrichovou a Federicu Urgesiovou 6:2, 6:4 a postoupily do finále! České tenistky své vítězství okořenily hned čtyřmi úspěchy na returnu, díky čemuž také otočily skóre druhého setu, v němž prohrávaly 0:3.

Filip vybojoval postup do finále juniorky
Jakub Filip si ve čtyřhře zahraje finále wimbledonské juniorky. Spolu s Italem Gabrielem Vulpittou dokázali porazit 7:6(3) a 6:2 Joaa Fonsecu a Juana Carlose Prada Angela, kteří byli jako nasazené dvojky favority zápasu. Česko-italská dvojice si však za celý zápas nenechala ani jednou prorazit podání a vysloužila si možnost zabojovat o nejcennější titul dosavadních kariér.

Vybrané zápasy 13. hracího dne Wimbledonu

Finále ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – Uns Džábirová (TUN, 6.) 6:4, 6:4

Finále mužské čtyřhry
Koolhof (NED), Skupski (GBR) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:4, 6:4

Semifinále dvouhry juniorek
Alina Kornějevová (324.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) 4:6, 6:7(2)

Semifinále čtyřhry juniorů
FILIP, Vulpitta (ITA) – Fonseca (BRA), Prado Angelo (BOL) 7:6(3), 6:2

Semifinále čtyřhry juniorek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – Jamrichová (SVK), Urgesiová (ITA) 6:2, 6:4

Turnaj do 14 let
Skupina C
VERONIKA SEKERKOVÁ – Maia Ilinca Burcescuová (ROU) 2:6, 7:6(2), 11:13

Skupina D
Hollie Smartová (GBR) – JANA KOVAČKOVÁ 6:2, 6:4

Čtvrtfinále
JANA KOVAČKOVÁ – Kristina Penicková (USA) 6:4, 6:3
VERONIKA SEKERKOVÁ – Sabrina Balderramaová (VEN) bez boje

Kompletní program a výsledky naleznete zde.