Čtvrtý nejdelší zápas Australian Open: Skoro čtyřhodinová bitva mezi Jankovičovou a Kuzněcovovou se zapsala do historie!

- Patrik Lidmila

Výsledek zápasu Kuzněcovová - Jankovičová 6:4, 5:7, 9:7 naznačuje, že šlo o velké drama. Dramatických zápasů, které skončí podobným poměrem gemů ve třetím setu, je ale více. Zápas Rusky se Srbkou byl však ojedinělý především svou neskutečnou délkou. Obě aktérky strávily na kurtu přesně 3 hodiny a 36 minut a jejich měření sil se tak zapsalo do historických tabulek jako čtvrtý nejdelší zápas v historii Australian Open!

Kuzněcovová možná přitahuje delší zápasy, jelikož právě ona drží s Italkou Schiavoneovou rekord. Jejich vzájemný zápas v roce 2010 trval 4 hodiny a 44 minut. Ten prohrála 4:6, 6:1, 14:16, ale na to určitě před zápasem nemyslela...

Nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o výjimečný zápas. Osmá nasazená Ruska si velmi rychle vypracovala náskok 5:2 a šla navíc podávat na zisk první sady. Podání si ale neudržela a zkomplikovala si cestu za vítězstvím v prvním setu, který nakonec vyhrála 6:4.

Ve druhém setu to byla opět Světlana Kuzněcovová, která diktovala tempo hry. Za stavu 4:1 s dvěma brejky to vypadalo na rychlý konec zápasu a další snadné vítězství ruské hráčky. Ovšem poté se karty obrátily a Jelena Jankovičová ukázala, že se s ní musí vždy počítat, když senzačně otočila set na 7:5 ve svůj prospěch.

„Bylo to strašné. Přišla jsem o velké vedení, ale je to tenis, tam není nic rozhodnuto do doby, než si obě hráčky podají ruce,“ komentovala po zápase ztrátu druhého setu Kuzněcovová.

Únava si vybrala svoji daň ve třetím setu. V tom se pro změnu dostala do vedení Srbka 3:0, ale o vedení přišla stejně rychle, jako ho získala. „Za stavu 3:0 se mi přestalo dařit na servisu. Nejspíš to bylo zapříčiněno únavou. Nemohla jsem se opřít o servis a to mě stálo zápas," litovala zpětně Jankovičová.

Set došel do stavu 6:6 a od té doby bylo jasné, že se přepisuje historie. Další gemy uběhly velice rychle a za stavu 7:8 se právě nemohoucnost Jankovičové na prvním servisu podepsala pod ztrátu dalšího gemu a nakonec tak podlehla soupeřce ve třetím setu 7:9.

„Je to velice těžké prohrát po třech a půl hodinách na kurtu, ale na některou z nás to muselo padnout a bohužel jsem to byla já. Šancí jsem měla dost, mrzí mě, že jsem alespoň jednu z nich nevyužila,“ sypala si popel na hlavu 54. hráčka žebříčku.

Kuzněcovová má nyní jeden den na odpočinek, poté se postaví proti krajance Anastasii Pavljučenkovové. Závěr epického utkání si můžete vychutnat v přiloženém videu.