Navrátilová o Vondroušové: Předváděla fantastické výměny, má šanci proti komukoliv

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Sama ovládla dvouhru ve Wimbledonu devětkrát, což je dodnes platný rekord. A nyní Martina Navrátilová s nadšením sleduje, jak se po Petře Kvitové (2011, 2014) a Karolíně Plíškové (2021) probojovala v novém tisíciletí do finále travnatého grandslamu i Markéta Vondroušová. Čtyřiadvacetiletá Češka nedala ve čtvrtečním duelu šanci Ukrajince Elině Svitolinové (6:3, 6:3) a podruhé v kariéře postoupila do grandslamového finále.

„Dneska vypadala na trávě jako veteránka. Předváděla fantastické výměny. Měnila spin i rychlost míče, kraťasy byly vynikající. Kontrolovala zápas od začátku do konce,“ chválila Markétu Vondroušovou legendární Martina Navrátilová.

„V jednu chvíli měla z jedenácti zkrácení jedenáct získaných bodů,“ všimla si vítězka 18 grandslamů ve dvouhře. „Všechno jí klapalo. Moc dobře běhala. Udělala pár dvojchyb, což je normální, když na člověka přijdou nervy. Ale v závěru servis zvládla.“

Šestašedesátiletá Navrátilová je ve Wimbledonu absolutní rekordmankou. Kromě devíti singlových trofejí má ve sbírce i sedm vavřínů z ženské čtyřhry a čtyři z mixu. Když tedy dvacetinásobná wimbledonská vítězka někoho pochválí, mají její výroky velkou váhu.

A Vondroušová se od ní dočkala mnoha krásných slov. „Její hra je pro soupeřky nepříjemná. Její řezaný bekhend odskakuje velice nízko. Forhend zase skáče hodně vysoko. Ze servisu nedává velké rány, ale je nepříjemný. Výborně se pohybuje. Má šanci proti komukoliv,“ domnívá se Navrátilová.

Sama přitom z vlastních zkušeností dobře ví, že velkou výhodou Vondroušové je i hra levou rukou. „Vždycky to pomáhá. Leváci využívají svůj servis vůči pravákům víc než praváci proti nim. Forhend kros je vynikající, hrála ho s citem, fungoval i řezaný servis,“ analyzovala jedna z nejlepších sportovkyň všech dob.

Talentem obdařená Vondroušová je po Roland Garros 2019 a tokijské olympiádě 2021 už ve třetím velkém finále. V sobotu bude proti Tunisance Uns Džábirové usilovat o nejcennější trofej své kariéry.

„Byla ve finále v Paříži a na olympiádě, což pomáhá. Nedostala se tam omylem, to samé platí i tady. Má dobrou bilanci proti špičkovým hráčkám. Věří si, což je devadesát procent úspěchu,“ doplnila Navrátilová.