Turnaj mistryň má první dvě jisté účastnice. V honbě za WTA Finals jsou i čtyři Češky

- Jan Vojkůvka

Letošní Turnaj mistryň sice ještě nezná místo, kde se bude hrát (je vysoká pravděpodobnost, že se uskuteční v Číně), již ale zná dvě jisté účastnice. Staly se jimi obě vítězky grandslamových turnajů v této sezoně Aryna Sabalenková a Iga Šwiateková.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která je na letošním Wimbledonu už v semifinále a v případě postupu do finále bude novou světovou jedničkou, si Turnaj mistryň zahraje už potřetí. Šampionka lednového Australian Open doposud nasbírala v průběhu roku 2023 6455 bodů (započítáno je i semifinále Wimbledonu, pozn. redakce). Finalistka loňského WTA Finals je v tuto chvíli dokonce nejlepší tenistkou probíhající sezony.

Za Sabalenkovou je v pořadí Iga Šwiateková. Vítězka Roland Garros, v jehož finále udolala Karolínu Muchovou, je s 5685 body druhou jistou účastnicí WTA Finals, na němž si zahraje rovněž potřetí.

V pořadí třetí je v honbě o postup na Turnaj mistryň Jelena Rybakinová, která po vyřazení ve čtvrtfinále Wimbledonu zmeškala příležitost, jak se během travnatého grandslamu kvalifikovat na finálový turnaj sezony. S 4891 body je však její průnik mezi osm nejlepších hráček sezony už jen pouhou formalitou.

O postup na Turnaj mistryň v této sezoně usiluje dokonce kvarteto českých tenistek! Jak výsledky během travnaté části sezony a Wimbledonu naznačily, nejblíže má k WTA Finals Petra Kvitová. Třiatřicetiletá Češka je aktuálně na pátém místě s 2355 body. V minulé sezoně bylo k účasti na Turnaji mistryň potřeba získat alespoň 2935 bodů, Kvitové tak teoreticky schází necelých 600 bodů k jistotě kvalifikace.

Možná trochu nečekaně se pak do honby o Turnaj mistryň prodrala Markéta Vondroušová, která má nyní za postup do finále Wimbledonu na kontě 2236 bodů a figuruje na 7. místě.

Na průběžném osmém místě je usazena s 2150 body Karolína Muchová, která ale opuštěla Wimbledon zraněná už po prvním kole. Pokud se nebude jednat o nic vážného, se svou formou a herním stylem patří rozhodně k aspirantkám na premiérový postup na závěrečnou akci sezony.

Desátá příčka patří rovněž zraněné Barboře Krejčíkové, která s 1991 body je v kontaktu s nejlepšími.  

Přinejmenším jsou však Krejčíková s Muchovou a Vondroušovou v dobré startovní pozici k účasti na obnoveném turnaji WTA Elite Trophy v čínské Ču-chaji. Tato akce, které se zúčastní 12 tenistek žebříčku WTA od 9. do 19. místa žebříčku (jedno místo se uděluje domácí divoké kartě), se naposledy pořádala v roce 2019. Další ročníky znemožnil covid.