Jak se Maky stala travařkou? Vondroušové pomáhá otevřená mysl i rady zkušeného trenéra

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Až do letošní sezony se Markéta Vondroušová na travnatém povrchu výrazněji neprosadila. Posbírala všehovšudy pět výher, z toho tři v kvalifikaci turnaje v Birminghamu (2017) a po jedné v Eastbourne 2019 a na Wimbledonu 2021. Loni musela travnatou sezonu kvůli operaci zápěstí vynechat, letos ale na zeleném pažitu válí. Po čtvrtfinále na berlínské pětistovce pronikla už do semifinále slavného Wimbledonu, kde porazila i Veroniku Kuděrmetovovou, Donnu Vekičovou a naposledy Jessicu Pegulaovou. Co stojí za tímto nečekaným vzestupem talentované Češky?

Nepostradatelný pohyb
Klíčem k úspěchu na trávě není v první řadě dělový servis nebo extrémně agresivní hra. Na klouzavém podkladu je potřeba se dobře pohybovat, být včas u míčku a smířit se s tím, že tráva má jiné vlastnosti než antuka nebo beton.

„Myslím, že pro mě byl zásadní pohyb, který v předešlých letech nebyl dobrý. Teď se na trávě cítím mnohem líp. Už v Berlíně jsem věděla, že se na trávě můžu hýbat normálně,“ vyprávěla Vondroušová po prvním kole Wimbledonu.

Faktor Hernych
Od letošního Roland Garros ji na turnajích opět doprovází trenér Jan Hernych, jenž byl u její finálové jízdy na antukovém grandslamu před čtyřmi lety. Klidný Hernych, přezdívaný Herňa, sám platil za kvalitního travaře, zahrál si i finále a semifinále na akci ATP v Hertogenboschi.

„Pomohl mi uvědomit si, co na trávě hrát a co ne. Musíte tady víc riskovat. Byl nadšený už po prvním kole,“ pravila levoruká Vondroušová, které na zeleném pažitu pomáhá pestrá hra plná čopů, kraťasů a lobů. Obecně ji zdobí schopnost improvizace.

Otevřená mysl a nulový tlak
Od Vondroušové se čekal úspěch na Roland Garros, kde ale nestačila ve druhém kole na skvěle hrající Darju Kasatkinovou. V travnaté části roku mohla jedině získat, pozornost odborníků i fanoušků byla upřena na jiné české reprezentantky.

„Já jsem byla před trávou pesimistická a říkala jsem: ‚Teď to bude pár zápasů a půjdeme na beton.‘ Herňa ale odpověděl, ať mám otevřenou mysl a zkouším si. Pomáhá mi to zůstávat v klidu,“ libuje si Vondroušová.

Zlepšený servis
Vondroušová za poslední léta výrazně zlepšila servis, který je na trávě stejně jako pohyb klíčový. A její čísla na Wimbledonu 2023 budí respekt. Ve čtvrtfinále nastřílela Jessice Pegulaové sedm es a sama nedostala ani jedno. Celkově jich má na turnaji už 16. Rychlost jejího prvního servisu atakuje hranici 180 kilometrů za hodinu. Dosud uhrála 79 procent gemů při svém podání, její semifinálová soupeřka Elina Svitolinová přesně 80 procent.

Souboj o místenku ve finále mezi Vondroušovou a Svitolinovou se uskuteční ve čtvrtek jako první v pořadí na centrálním dvorci, tedy od 14:30 českého času.