Je v nejlepší formě, co kdy byla, ocenila Vondroušová soupeřku. Bude to výzva, ví Svitolinová

- Filip Lefenda

Markéta Vondroušová se připravuje na jeden z největších zápasů její dosavadní kariéry. Už ve čtvrtek nastoupí na centrálním dvorci All England Clubu k wimbledonskému semifinále proti bývalé světové trojce Elině Svitolinové, jež se na okruh vrátila v nové roli matky. „Je neuvěřitelné, co dokázala nedlouho po porodu,“ ocenila práci zkušené Ukrajinky čtyřiadvacetiletá Češka.

S o čtyři roky starší Svitolinovou se Vondroušová utká celkově pošesté. Na vzájemná utkání prohrává 2:3, poslední dva zápasy ale dokázala vyhrát. Naposledy se tak stalo před dvěma roky na olympiádě v Tokiu, kde česká stříbrná medailistka ovládla semifinále poměrem 6:3 a 6:1.

„Na zápas si pamatuju, stejně tak na ten z Říma (Vondroušová jej v roce 2020 vyhrála 6:3, 6:0 – pozn. red.). Na trávě jsme spolu ale ještě nehrály, takže uvidíme,“ podotkla rodačka ze Sokolova.

„Je neuvěřitelné, co dokázala nedlouho po porodu. Dostala divokou kartu a už je v semifinále. Předvádí tu neskutečné výkony. Hrozně bojuje, dokáže otáčet tříseťáky. Je asi v nejlepší formě, co kdy byla. Dařilo se jí skvěle i v Paříži,“ připomněla Vondroušová čtvrtfinálovou účast své protivnice na nedávném antukovém grandslamu.

Svitolinová si semifinále Wimbledonu zahrála už v roce 2019. „Po mateřské pauze pro mě účast mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami znamená opravdu hodně. Nečekala jsem to,“ přiznala manželka francouzského tenisty Gaela Monfilse.

„Jsem na sebe opravdu moc hrdá. Hrála jsem proti těžkým soupeřkám. Grandslamovým šampionkám, které umí vyhrávat a vypořádat se s tlakem a náročnými momenty,“ libuje si nad svými dosavadními vystoupeními Svitolinová.

Přesto se snaží krotit optimismus. „Vím, že k wimbledonskému titulu zbývá už jen pár utkání. Nechci na to myslet, jdu zápas od zápasu, jeden po druhém. Ve středu potrénuji a připravím se po taktické stránce na nadcházející semifinále. Markéta bude těžkou soupeřkou,“ ví dobře.

Není divu. Sázkové kanceláře se ve svých kurzech lehce přiklánějí na stranu levoruké Češky. „Půjde o opravdu velkou výzvu. Proto nechci nic uspěchat a myslet na to, že mám na dosah finále. Možná se do něj vůbec nedostanu,“ vnímá majitelka sedmnácti singlových trofejí z elitního okruhu sílu své příští protivnice.