Skalp šampionů a postup do čtvrtfinále Wimbledonu! Čtyřhra mě baví, říká Pavlásek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – K tomu, abyste na trávě porazili Chorvaty Nikolu Mektiče a Mateho Paviče, je nutné předvést vynikající výkon. A přesně to se ve Wimbledonu vydařilo Adamovi Pavláskovi a jeho uruguayskému parťákovi Arielovi Beharovi, kteří dvakrát prolomili servis dlouhána Paviče, zvítězili 6:4, 3:6, 7:5 a poprvé v kariéře postoupili do grandslamového čtvrtfinále. Tam na ně čekají nasazené jedničky Wesley Koolhof a Neal Skupski.

Chorvati byli na Wimbledonu loni ve finále, předloni dokonce triumfovali. Jak si ceníte takové výhry?
Dojmy jsou samozřejmě pěkné, protože jsme porazili velmi kvalitní pár, navíc na trávě, kde soupeři letos získali dva tituly. Hodně toho spolu vyhráli. Jsem rád za to, že jsme takový zápas zvládli. Dokázali jsme si, že i s takovým top týmem můžeme hrát.

Kudy vedla proti Mektičovi a Pavičovi cesta k úspěchu?
Zopakuji, že na trávě je to hodně o servisu, který se mi dnes neskutečně dařil, padalo mi to tam. Je to o skládání kousků do puzzle. My jsme dnes šance využili, v prvním setu jsme brejkli Paviče čistým gemem, vše se nám podařilo zreturnovat.

Komplikace přišla ve druhém setu, kdy jste hned na začátku nevyužili dva brejkboly…
Oni ustáli těžký moment, dostali se na koně a chvíli poté nás brejkli na 3:1. Ve třetím setu jsme měli pocit, že je větší šance vzít servis Mektičovi. Ale nakonec se nám to oběma sešlo v nejdůležitějším gemu za stavu 6:5 a brejkli jsme Paviče.

Kam řadíte triumf nad bývalými světovými jedničkami a olympijskými šampiony?
Teď jsem nad tím přemýšlel. V deblové kariéře je to pro mě top výsledek. Loni jsem nečekal, že se dostanu tak rychle do stovky (Pavlásek pronikl do Top 100 koncem září, pozn. red.). Ukázalo mi to, že mám potřebný level. Teď budu v šedesátce, což pro mě není konečným cílem, ale je to další krok.

Měl jste debl rád odjakživa, nebo jste si k němu musel hledat cestu?
V úplném dětství mě čtyřhra bavila víc než dvouhra. Jsem hračička, baví mě dávat loby, kraťasy, zkrátka takové „kravinky“. Postupem času šla čtyřhra do ústraní a prioritou byla dvouhra. Čtyřhra mě ale vždy bavila, vyžíval jsem se v tom. A přestože se z ní loni stala moje hlavní disciplína, baví mě i nadále a nevytvářím na sebe žádný tlak. Našel jsem v ní impulz a lásku k tenisu, která mi předtím trochu chyběla.

Co říkáte na čtvrtfinálové soupeře, jimiž budou nejvýše nasazení Wesley Koolhof a Neal Skupski?
Stejně jako Mektič s Pavičem se jedná o velkou výzvu. Je to pár, který taky vyhrál, co mohl. S Koolhofem se znám. Bude to úplně jiná čtyřhra. Pavič je vysoký levák, Koolhof i Skupski jsou praváci. Oni jsou favoriti, my můžeme příjemně překvapit. Budeme se snažit vymačkat vše, co je v našich silách.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Osmifinále mužské čtyřhry
Mektič, Pavič (CRO) – Behar (URU), PAVLÁSEK 4:6, 6:3, 5:7