Nadal po operaci už pracuje na comebacku, odhalil jeho strýc

- Jan Vojkůvka

Pouhých pět týdnů po artroskopické operaci kyčle se Rafael Nadal začal opět věnovat dřině v posilovně. Španělský tenista, který by chtěl příští rok ukončit svou kariéru, plánuje návrat na kurty letos během finálového turnaje Davis Cupu. Pokud se mu to nepodaří, rád by zahájil svůj comeback na australských turnajích zkraje ledna.

Informaci, že Nadal začal pracovat na své fyzičce, odhalil online portálu Clay jeho strýc Toni Nadal. Prozatím mu ale nebylo doporučeno, aby trénoval i tenis. „Lékař mu doporučil, aby to nedělal, dokud se úplně neuzdraví. Za měsíc bude moci začít trénovat na tenisovém kurtu,“ poznamenal Toni Nadal.

Jedná se o první pozitivní zprávu z Nadalova tábora za posledních několik měsíců. Bývalá světová jednička se několikrát chtěla po zranění kyčle vrátit na kurty, ale svůj comeback neustále odkládala. Před Roland Garros pak Nadal oznámil, že v této sezoně se už na okruhu nepředstaví a příští rok by měl být jeho posledním.

S tím ale úplně nesouhlasí právě Toni Nadal. Podle něj bude záležet především na tom, v jaké kondici se jeho synovec a bývalý svěřenec bude nacházet. Pokud se totiž dokáže plně zotavit, nebude chtít s tenisem přestat už v roce 2024.

„Rafaelovi je sice už 37 let a roky se na něm podepisují, ale co vím, protože jsem s ním mluvil, je, že se Rafa chce vrátit, chce se dobře uzdravit. A pokud se plně zotaví, myslím, že bude chtít pokračovat,“ věří Nadal, že jeho synovec by si mohl kariéru ještě protáhnout, pokud se bude cítit dobře. Záležet ale bude i na dalších okolnostech. „Pak uvidíme, protože musí uhrát výsledky, což nebude snadné. Když ztratíte žebříček, je to složitější, protože musíte poměrně brzy hrát s nejlepšími. Musíte odehrát víc těžších zápasů. Uvidíme,“ dodal.