Kontroverzní konec Andrejevové na Wimbledonu. Házení raketou, trestný fiftýn a nepodání ruky

- Jan Vojkůvka

Premiérový postup do grandslamového osmifinále téměř oplakala. Po neúspěšném pondělním souboji už slzy neskrývala. Důvodem přitom nebyl jen herní kolaps, kvůli němuž Mirra Andrejevová neudržela vedení 6:3 a 4:1 nad Madison Keysovou, ale také tak trochu pocit ukřivděnosti. Za stavu 2:5 a A:40 ve třetím setu totiž podklouzkla a zahodila přitom raketu. Za to obdržela trestný fiftýn a Keysová se prodrala k mečbolu...

Bylo to pořádné drama, k němuž v pondělí došlo na kurtu číslo 2. Mirra Andrejevová měla Madison Keysovou na lopatě, ale selhala. Přišla o takřka jisté vítězství, když se její hra začala ve druhé sadě rozpadat a nakonec prohrála 6:3, 6:7(4) a 2:6.

Aby trochu vybila svou frustraci, po prohraném tiebreaku ve druhém setu zahodila svou raketu, za což obdržela od Louise Azemar Engzellové na umpiru varování.

Přijala ho s chladnou hlavou. Věděla, že se dopustila nesportovního chování. Ve své mladé mysli zkrátka nedokázala zkrotit emoce. Zápas ve třetím setu pokračoval plynule dál, Keysová se po brejku ve druhé hře dostala do vedení a postupně dovedla dějství do stavu 5:2. Následoval servis Andrejevové v osmé hře, ve které si mladá hráčka vypracovala výhodu po shodě.

Během výměny Andrejevová přebíhala podél základní čáry a po neúspěšném odehrání míčku zaškobrtla. Ruka s raketou se jí protočila za zády do vzduchu a Ruska při tomto pohybu zahodila raketu. Nebylo to ze vzteku, nejednalo se o vyloženě zlostné zahození rakety.

Proto se nestačila divit, když uslyšela z úst Engzellové: „Porušení kodexu, nesportovní chování. Trestný fiftýn. Mirra Andrejevová.“

„Rozumíte tomu, co teď děláte? Nehodila jsem raketu! Uklouzla jsem a málem upadla. Je to špatné rozhodnutí,“ spustila směrem k umpirové rozhodčí. Nic platné jí to ale nebylo.

Místo druhé shody tak přišel rovnou mečbol Keysové, protože Andrejevová prohrála výměnu při své výhodě a trestný fiftýn přišel během shody ve skóre. Američanka tento mečbol okamžitě využila po náběhu k síti a mohla začít slavit postup do čtvrtfinále.

To Andrejevová byla pořádně rozmrzelá. Došla k síti, kde podala sportovně ruku své soupeřce, ale kolem umpiru pouze prošla. Engzellové odmítla kvůli kontroverznímu rozhodnutí ruku podat. „Neudělala správné rozhodnutí. Proto jsem si s ní nechtěla potřást rukou,“ vyprávěla po utkání.

„Ona je rozhodčí, je to ona, kdo rozhoduje. Ale upřímně, zahodit raketu jsem neměla v úmyslu. Uklouzla jsem a myslela, že spadnu. Možná to vypadalo, že jsem raketu hodila,“ dodala už s čistou hlavou na tiskové konferenci šestnáctiletá hráčka, která bude příští týden debutovat v Top 70 na žebříčku WTA.