Azarenkovou při odchodu vypískali. Co jsem měla dělat? Jsou to opilci, soptila

- Filip Lefenda

Nedělní osmifinálový program Wimbledonu nabídl úchvatnou bitvu dvou zkušených ikon. Bývalá světová trojka Elina Svitolinová otočila souboj s někdejší žebříčkovou jedničkou Viktorií Azarenkovou, kterou porazila nejtěsnějším rozdílem 11:9 v závěrečném tiebreaku. Téměř tříhodinové drama mělo ovšem ještě nečekanou dohru. Diváci poraženou aktérku po utkání vypískali.

Na geopolitickém poli jde o souboj dvou znepřátelených světů. Není tak divu, že Běloruska Azarenková nezamířila po střetnutí podat Ukrajince Svitolinové ruku. Proč také? Je to ostatně právě Svitolinová, která se spolu s mnohými krajankami tohoto gesta delší dobu zdráhá, a tak by k němu ve středu kurtu tak či tak nedošlo.

Přesto sklidila Azarenková po prohře 6:2, 4:6 a 6:7(9) z hlediště bučení a pískot. A to navzdory tomu, že soupeřce na dálku alespoň pokynula. Dvorec tak opouštěla v současnosti dvacátá hráčka pořadí WTA hodně rozladěná a s nechápavým kroucením hlavou.

Svůj vztek poté ventilovala na tiskové konferenci, na níž nenechala na fanoušcích takříkajíc nit suchou. „Co jsem měla dělat? Neudělala jsem nic špatného. Jsou to opilci,“ vzkázala jim.

„Nejsem si jistá, zda mnozí lidé chápou, co se děje. Nechce si s námi podávat ruce a já jen respektovala její rozhodnutí. Co jsem měla dělat? Stát a čekat?“ tázala se oprávněně Azarenková a pokračovala.

„Šlo o dobrý zápas. Pokud lidi více zajímá podávání rukou a reakce publika, navíc poměrně opilého, je to hanba,“ zlobila se před novináři.

K celé situaci se posléze vyjádřila i Svitolinová. „Já byla vypískána v Paříži, také to bylo nespravedlivé. Několikrát jsem řekla, že dokud ruská vojska neopustí Ukrajinu a nepřevezmeme zpět svá území, nebudu si s hráčkami z Ruska a Běloruska podávat ruce. Doufám, že jsem se vyjádřila jasně,“ řekla turnajová semifinalistka z roku 2019, jejíž čtvrtfinálovou protivnicí bude světová jednička Polka Šwiateková.