Životní sezona šestnáctileté komety pokračuje. Při svém debutu na trávě se prodrala už do osmifinále

- Jan Vojkůvka

Před pouhými dvěma měsíci jí bylo šestnáct let. Už teď má ale Mirra Andrejevová jistotu, že po Wimbledonu bude nejhůře na 67. místě světa. Premiérový posun nejen do první stovky světa si vysloužila svými úchvatnými výkony v All England Clubu, kde prošla už do osmifinále. A to na trávě doposud nikdy nehrála!

Mirra Andrejevová zahajovala sezonu na 292. místě světa. Tehdy jí bylo pouhých patnáct let a už měla na kontě čtyři trofeje z okruhu ITF. Jak ale plynul čas, žebříčkem dál stoupala a stala se doslova kometou sezony.

Napřed vyhrála v dubnu dvě šedesátky na ITF ve Švýcarsku. Po triumfech v Chiassu a Bellinzoně obdržela divokou kartu pro turnaj WTA v Madridu a překvapivě prolezla až do osmifinále! Na Roland Garros dokázala postoupit před měsícem z kvalifikace až do třetího kola a ještě lepšího výsledku dosáhla nyní ve Wimbledonu.

Aktuálně 102. hráčka světa musela znovu do kvalifikace, všechny tři zápasy však zvládla a následně si připsala i tři výhry v hlavní soutěži, čímž si zajistila postup do premiérového grandslamového osmifinále! V nedělním utkání si mladičká Ruska poradila s Anastasií Potapovovou 6:2, 7:5 a po skalpu zraněné Barbory Krejčíkové, která Andrejevové ve druhém kole skrečovala, tak potvrdila, že si účast ve třetím kole rozhodně zasloužila.

S Potapovovou to byl náročný zápas, a to tolik, že Andrejevová dokonce nebyla schopná žádných emocí. „Pracovala jsem na tom, abych emoce na kurtu moc neukazovala. Ale dnes, i kdybych chtěla nějaké ukázat, tak jsem popravdě nemohla. Po každé výměně jsem sotva dýchala,“ vyprávěla stydlivá hráčka, která na travnatých dvorcích ještě nikdy nehrála (ani na juniorském okruhu) a svou premiéru zvládá znamenitě.

Pobyt ve Wimbledonu si Andrejevová náramně užívá a pevně věří tomu, že příští rok bude mít i více možností se potkávat s nejlepšími hráči světa. „Je to tu úžasné. Vidíte všechny ty profíky jako Djokovič či Murray. Atmosféra je tu skvělá a doufám, že příští rok budu v trochu jiné šatně pro nasazené, což je o úroveň výš,“ řekla sebevědomě.

Ve svém věku si rozhodně nedává malé cíle. Pravdou ale je, že pokud by podobných výsledků dosáhla nejen na letošním US Open, ale i příští rok na Australian Open, klidně může této mety dosáhnout.

Její progres je natolik ohromný, že ve věku, kdy by stále mohla hrát mezi juniorkami a patřit k absolutní elitě, se prosazuje pravidelně mezi profesionálkami na největších turnajích světa. A řada expertů se zabývá otázkou, kam až to kometa této sezony na konci roku dotáhne?