Čekání na Wimbledon se vyplatilo. Byl to risk, ale měly jsme štěstí, říká Anastasia Detiuc

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – První grandslamová výhra a rovnou na slavném Wimbledonu! Deblistka Anastasia Detiuc se v posledním roce etablovala mezi širší světovou špičkou a po antukovém Roland Garros naskočila jako náhradnice také do travnatého grandslamu. A turnajová premiéra se jí vydařila. Čtyřiadvacetiletá Detiuc a její venezuelská parťačka Andrea Gamizová vyzrály v sobotním prvním kole na domácí britské duo Freya Christieová, Ali Collinsová 6:4, 2:6 a 6:3.

„Mám velkou radost, je to neskutečné. Dostaly jsme se jako náhradnice, měly jsme trochu štěstí. Jsme vděčné za to, že jsme mohly hrát. Diváci sice fandili více Britkám než nám, ale stejně to bylo skvělé,“ hlásila v rozhovoru pro Tenisový svět Anastasia Detiuc.

Česko-venezuelská dvojice byla původně čtvrtá pod čarou, pomohla jí až řada odhlášek původních účastnic. Některé singlistky patrně deblový turnaj oželely i kvůli nekončícímu odkládání kvůli dešti.

Odhlášky ale přišly až na poslední chvíli. „Skoro celý týden jsme čekaly a nic. Až v pátek jsme se dozvěděly, že budeme hrát. Byl to samozřejmě risk. Ale kdybychom zůstaly doma a dostaly bychom se, neprominuly bychom si to,“ vysvětlila turnajová debutantka.

Detiuc se vrátila do All England Clubu po dlouhých sedmi letech, ve slavném tenisovém areálu zápolila už v roce 2016 jako juniorka. Tehdy ještě reprezentovala rodné Moldavsko, než se v roce 2018 stala českou občankou.

„Bylo to tehdy jednoduché. Dostala jsem český pas a jen jsem napsala ITF, že chci změnit národnost na českou. Poslala jsem jim pas a oni mi to hned změnili,“ zavzpomínala 86. deblistka žebříčku WTA.

Jako Češka si trávu poprvé vyzkoušela až v této sezoně na přípravných turnajích před Wimbledonem. Snad i proto nebyly její výsledky před třetím grandslamem roku ideální.

„Jelikož jsem sedm let nehrála na trávě, první turnaje pro mě byly docela šok. Ale už jsem si víc zvykla a teď to bylo docela dobré. Jsem ráda, že se mi to povedlo zlomit,“ líčila Češka, která má daleko raději antuku.

Svůj pobyt v nejkrásnějším tenisovém areálu si ale pochopitelně užívá. „Ráda se chodím dívat na zápasy, hlavně na centrkurt, kde hrají největší hvězdy. Je super, že tady můžeme být s těmi nejlepšími. Je to moc dobrá zkušenost,“ spokojeně dodala Anastasia Detiuc.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské čtyřhry
DETIUC, Gamizová (VEN) – Christieová, A. Collinsová (obě GBR) 6:4, 2:6, 6:3